23948sdkhjf

Kommuner satser på privat energirenovering

Lokale håndværkere kan skabe basis for opgaver, hvis de forstår at vejlede boligejerne om mulighederne ved energirenovering
Godt 50 repræsentanter for lokale byggevirksomheder var mødt frem, da Greve og Solrød kommuner havde inviteret til fyraftensmøde om energirenovering af private boliger.

Greves borgmester Hans Barlach understregede, at de to kommuner ikke kan nå deres samlede ambitiøse klimamål uden også at private boligejere bidrager, og at de lokale håndværkervirksomheder ofte er fremme i forreste linie, når det gælder rådgivning om energirenoveringer.

Efter borgmesteren fik de fremmødte en orientering om mulighederne for at tage et tredages kursus som energivejleder, og der fulgte en opfordring til i højere grad at arbejde på tværs af fagskel om at udføre opgaverne.

Glade budskab

Når kommunen har taget fat i de lokale håndværkere, skyldes det ifølge borgmesteren, at de både kan være med til at sprede det glade budskab hos borgerne og medvirke til at renovere boligerne:

- Først og fremmest skal de lokale håndværkere dog opgraderes, så de kan give den rette vejledning. Vi ved, at boligejerne efterlyser energirådgivning, og ingen er vel nærmere til at give den, end de lokale håndværkere. Vi skal samle alle gode kræfter for at løse opgaven. Vi har besluttet, at kommunens samlede co2-mål i 2020 er en reduktion på 20 procent, og det gælder vel at mærke både kommunale bygninger, virksomhederne og private boliger. Det er en kæmpe opgave, forklarer Hans Barlach til Licitationen.

Hans Barlach understreger, at det er en ren win-win situation for både borgere og klimaet, fordi der ofte er en kort tilbagebetalingstid på investeringer i energirenovering:

- Vi har allerede energirenoveret mange af kommunens bygninger, for tre år siden tog vi fat på at energirenovere halvdelen af kommunens samlede bygningsmasse, 110.000 kvadratmeter, og nu går vi i gang med resten. Der er allerede en vinder på det udbud, vi har haft for stort set resten af bygningsmassen. Opgaven skal være færdig i løbet af i år, og vi er blevet garanteret et lavere energiforbrug på mindst 24 procent, forklarer Hans Barlach videre.

Nej til protektionisme

Direkte adspurgt, om kommunen selv anvender de lokale håndværker, svarer borgmesteren dog:

- Vi kan ikke have protektionisme, så derfor udliciterer kommunen opgaverne. Den, der er billigst og bedst, får opgaven, siger borgmesteren, der i øvrigt er modstander af sociale klausuler og dermed også er åben for, at eksempelvis østeuropæiske håndværkere løber af med opgaverne:

- Vi arbejder i øjeblikket med at indgå partnerskabsaftaler med Dansk Byggeri. De aftaler er på plads i løbet af en måned eller to. Direkte sociale klausuler er jeg modstander af. Vi lever i en global verden, og overholder østeuropæerne alle love og regler, kan de være svære at komme uden om. Jeg kan dog nævne, at hovedparten af vores seneste energirenovering blev vundet af en virksomhed, der samarbejdede med lokale håndværkervirksomheder i Greve Kommune, siger borgmester Hans Barlach.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093