23948sdkhjf

Ulovligt el-arbejde skal ikke anmeldes

Selv om elektrikere opdager livsfarlig og brandfarlig el under el-eftersyn, skal de kun informere husejeren
Selv om eltjek i forbindelse med huseftersyn afslører ulovlige fejl i elsystemet, der umiddelbart er til fare for personer eller umiddelbart kan medføre brand, skal elektrikerne ikke anmelde sagen til myndighederne, men de skal udelukkende oplyse husejerne om problemet og konsekvenser.

Husejeren kan så vælge at ignorere faren.

Elinstallatørernes forbund Tekniq mener ikke, at det er en optimal situation, men chef for den tekniske afdeling i organisationen, Christian Jarby, ønsker på den anden side ikke, at det er anderledes.

- Det er da ikke rart for en elektriker, der ved et eleftersyn opdager gravende og farlige ulovlige installationer, at vedkommende ikke kan rette fejlen, og at han eller hun ikke ved om fejlen nogensinde bliver ordnet. Men på den anden side kan elinstallatøren jo ikke anmelde sine kunder til myndighederne, siger han til Licitationen.

Nærværende problem

Denne problematik er blevet meget nærværende for Tekniqs medlemsfirmaer, da mange af dem kommer til at udføre eleftersyn i den nye huseftersynsordning.

Det nye eltjek, der er bestilt og betalt af husejerne, koster mellem 2.000 og 3.500 kroner og skal udføres under en autoriseret elinstallatørs ansvar.

I eftersynet gennemgås husets elsystem, og der gives vurderinger og anmærkninger efter samme K-system som i tilstandsrapporten.

Den elektriker, der foretager eftersynet, kan ikke udbedre eksempelvis en akut fare uden at miste retten til at udføre eleftersynet.

Vedkommende kan ikke afslutte eftersynet efter udbedring af fejlen, da det kræver et nyt tjek af et helt andet og uvildigt elfirma.

Det nye eltjek er anderledes end den anden del af huseftersynet, da det er inden for et risikoområde, og derfor med en strammere lovgivning.

Der er således ikke tale om byggeskader, der burde udbedres, som står i de traditionelle tilstandsrapporter ved eksempelvis en K3 med en revne i fundamentet.

På elområdet er alle anmærkninger med K1, K2 og K3 ulovlige mangler, som der skal rettes op, hvis man vil følge loven.

Hos myndigheden på området, Sikkerhedsstyrelsen, bekræfter kommunikationskonsulent Mette Cramon, at el-tjekkerne ikke skal anmelde noget til nogen, selv om de finder lovbrud i form af K1’ere, K2’ere eller K3’ere.

De skal udelukkende gøre husejerne opmærksomme på fejlene og forpligtelsen til at få det rettet.

Frivillig aftale

- Med det nye eleftersyn er vi inde på et forbrugerområde, hvor husejerne frivilligt vælger at gøre brug af huseftersynsordningen.

Ved eftersynet betaler de for en ydelse, der så bliver udført. Elektrikerne er ikke en myndighed, og kan derfor ikke give påbud om at få lavet ulovligt el. Det er lige som en mekaniker, der tjekker en bil. Han kan fortælle bilejeren om fejl og ulovligheder i bilen. I den situation er det ejeren, der beslutter, om fejlen skal repareres. Og det er det samme princip i eleftersyns-ordningen, siger Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.

I forbindelse med eleftersyn betyder det, at husejeren ikke risikerer noget juridisk, selv om den, der udfører eleftersynet, opdager en K3’er, der i de nye regler defineres som et "ulovligt forhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en væsentlig eller omfattende del af installationen".

Der kan dog være ekstreme situationer, hvor elektrikeren er forpligtet til at handle, fortæller Mette Cramon.

- I ekstreme situationer, hvor der står flammer ud eller andet, kan der være tale om en nødværgesituation, hvor man er forpligtet til som borger at handle, ligesom hvis man overværer en forsøge at kvæle en anden, siger Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen

Vurderingskriterier i eleftersyn

Under el-eftersyn får de traditionelle anmærkninger end lidt anderledes definition end i de traditionelle tilstandsrapporter:

- IB: Ingen bemærkninger

- K0: Praktisk eller kosmetisk mangel

- K1: Ulovligt forhold, som ikke umiddelbart er farligt, og som ikke påvirker funktionsdygtigheden

- K2: Ulovligt forhold, som på længere sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en mindre og afgrænset del af installationen.

- K3: Ulovligt forhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en væsentlig eller omfattende del af installationen.

- UN: Bør undersøges nærmere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094