23948sdkhjf

Danske stilladsarbejdere har stor succes i Norge

Et fynsk stilladsfirma har succes med at sende ledige stilladsfolk og andre erfarne folk til Norge, hvor de blandt andet får arbejde i olieindustrien
Det fynske firma Stjernestilladser har som følge af krisen og nedgang i nybyggeriet måttet sande, at det er så som så med ordrerne i øjeblikket. Derfor havde man en del ledige folk gående, og lidt ved et tilfælde fandt man ud af, at nordmændene stod og manglede arbejdskraft af den pålidelige og erfarne slags.

- Det er ikke hvem som helst, vi kan sende derop. Kravene til folkene er store - også større end de er her i landet, siger direktør for Stjernestilladser, Ole Farshøj til Licitationen.

Kræver erfaring

- Det er folk, der skal have mindst fem års erfaring med at bygge stilladser, og de skal have uddannelsen. Så har de en chance, hvis vi vurderer, at de er de rette til jobbet deroppe, fortsætter han.

Det hele tog egentligt sin begyndelse for halvandet år siden, da Stjernestilladser fik noget arbejde på Statoils anlæg i Kalundborg, hvor overfladebehandling var en del af opgaven. Her fik man kontakt med BIS Industrier, som arbejder med service og vedligeholdelse i oliebranchen.

- Det var jo en kærkommen mulighed for at holde nogle folk i beskæftigelse, da aktiviteten i den danske byggesektor faldt drastisk, og faldet i aktivitetsniveauet i Danmark betød faktisk, at vores omsætning faldt med en tredjedel, fortæller han videre.

Sender mange

Dialogen fortsatte, og faktisk var det først i maj sidste år, at de første folk blev sendt nordpå.

I alt arbejder nu 61 mand for BIS på boreplatforme i Nordsøen og på det store gasanlæg i Hammerfest.

Men faktisk sender firmaet endnu flere derop, og ifølge direktøren er det nærmere 200, end det er 100 mand, han sender derop. For det er nemlig ikke kun egne folk, der sendes nordpå. Mange af de ledige skibsbygningshåndværkere, der mistede arbejdet i forbindelse med Lindø-værftets lukning, hopper også på flyet til Norge.

- Vi påtager os ansvaret for medarbejderne over for de norske virksomheder. Det er således os, medarbejderne arbejder for, og det er os, der udbetaler lønningerne, og afregner med de norske kunder, siger Farshøj.

Ingen fed fidus

Han påpeger dog, at man ikke skal regne med at kunne tjene formuer ved at tage til Norge. Timelønnen er hæderlig, men der er ikke den helt store skattefordel.

Der betales norsk skat, og så betales der en udligningsskat, som afregnes en gang om året, og her skal man som medarbejder have selvdisciplinen til at holde på pengene, så man ved årets afslutning kan afregne den endelige skat.

- Vi sørger for al logistikken med fly, hoteller med videre. Det er der rigtigt meget arbejde med, og vi har folk til at tage sig af det, og som udelukkende arbejder med det. Og det er ikke et 8-16 job. Går noget galt, så er det bare op om natten og fixe det, smiler han.

Der kræves også kurser, som koster penge for at få lov at arbejde på boreplatformene. Også det sørger Stjernestilladser for.

En del af bureaukratiet skyldes, at Norge ikke er medlem af EU, og derfor skal der oprettes papirer på hver enkelt, når han sendes ind i Norge.

Kender til sikkerhed

Stjernestilladsers egne folk er også blevet populære som borebisser og andet på de norske boreplatforme.

- De kender til at arbejde med sikkerhed, og arbejdsmiljø, blandt andet for firmaet her er arbejdsmiljøcertificeret, og derfor er det en del af deres hverdag, siger Ole Farshøj til Licitationen.

Som måske bekendt går det godt i Norge. Lønningerne stiger og ifølge norske erhvervsfolk, er det nok gået lidt over gevind, for mens Danmark ligger med lønstigninger på omkring 0-1 procent, så stiger de norske lønninger i byggebranchen med godt fire procent.

Der er god vind i sejlene i Norge, og derfor mangler der kvalificeret arbejdskraft, og kan man undvære familien i perioder, så er der muligheder for beskæftigelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109