Borgere tager skraldet
Lille firmatilmelding til kommunal erhvervsaffaldsordning tyder på omgåelse af reglerne, og erhvervsregning ender hos borgerne, klager Renosam
De mener, det kan tyde på, at der er nogle virksomheder, der fusker og afleverer affaldet uden at betale. Regningen ender i stedet hos skatteborgerne.
- 1.000 i et område af den størrelse er overraskende få, og det kan være en indikation om, at der simpelthen er for mange, der omgås reglerne, og konsekvenserne af det er, at regningen for affaldshåndtering fra erhvervslivet kan ende hos andre. Og det er jo ikke rimeligt, siger Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Renosam.
Renosam har ikke nogen samlet statistik på området, da der er alle mulige varianter af systemet.
Matcher tendens
Men han fortæller, at meldinger fra andre medlemmer matcher tendensen fra København omkring, at der er relativt få virksomheder, der tilmelder sig.
- Det kan være, at en masse firmaer har droppet det offentlige tilbud og i stedet har hyret private transportører, og derfor ikke længere lægger pengene hos os, men vi er nødt til at undersøge, hvordan det hele hænger sammen. For hvis der er firmaer, der kommer med affald til vores genbrugspladser uden at betale, ender regningen jo i sidste ende hos borgerne og hos de ærlige firmaer, der har tilmeldt sig ordningen, siger Jakob Hartvig Simonsen fra Renosam.
Hos Amagerforbrænding, der har en tilmeldeordning via nettet, bekræfter kommunikationsafdelingen, at antallet af tilmeldte firmaer lige nu er på omkring 1.000. Dette tal var først fremme i Amagerbladet i sidste uge.
Selskabet ønsker ikke at kommentere sagen yderligere overfor Licitationen lige nu. Amagerforbrænding dækker fem kommuner i Storkøbenhavn.
Hos naboen Vestforbrænding er det tilsvarende tal på 3800 tilmeldte firmaer, oplyser selskabet, som heller ikke vil kommentere tallet yderligere overfor Licitationen.
Vestforbrænding dækker 19 kommuner i Østsjælland.
Ifølge Amagerbladet har borgmester i Tårnby, Henrik Zimino (S), der er næstformand i Amagerforbrændingens bestyrelse tordnet imod, at kun én procent af virksomhederne i Tårnby har tilmeldt sig, og han har udtalt, at det er givet, at der er virksomheder, der afleverer affald uden at betale.
På Licitationens henvendelse henviste Henrik Zimino dog via sin sekretær til formand for Amagerforbrændingen, Mogens Lønborg (K), som ikke er vendt tilbage på vores besked.
KL undrer sig
Hos KL undrer man sig også over antallet på 1.000 tilmeldte i hovedstadsregionen.
- Det lyder som et meget lille antal, og det kan undre. Så enten er der et rigtigt stort antal firmaer, der har fravalgt den offentlige løsning, og har valgt at betale for, at private transportører kan håndtere deres affald, eller også er det ikke et retvisende antal, der har tilmeldt sig, siger konsulent fra KLs Teknik og Miljø-afdeling, Anders Christiansen.
Han mener, at det skal undersøges nærmere og have konsekvenser.
- Hvis der ikke er indgået aftaler med private, og firmaerne afleverer affald uden at betale er det en alvorlig omgåelse af reglerne, og det betyder, at erhvervsregningen havner hos borgerne, og det er et brud med "forureneren betaler forureningen"-princippet, siger Anders Christiansen.
Licitationen forsøgte uden held at finde ud af, om firmaer i øget grad vælger en privat løsning hos den store spiller på området Marius Pedersen A/S.