Håndværkere in spe siger nej til provinsen
Erhvervsskoleelever vil hellere bo i Købehavn frem for på Industri- og Håndværkerkollegiet i Hillerød. Derfor arbejder kollegiet nu på at ombygge flere af kollegieboligerne til familieboliger eller startboliger til udsatte unge.
Det er en tendens, som Industri- og Håndværkerkollegiet i Hillerød oplever. Selv om kollegiet ligger lige ved siden af Erhvervsskolen Nordsjælland, har en stor del af kollegieboligerne stået tomme de seneste par år.
Derfor vil kollegiet nu ombygge en del af boligerne til familieboliger eller såkaldte startboliger, som skal være til gavn for udsatte unge, som for eksempel har været udsat for omsorgssvigt og derfor har brug for faste rammer.
- De unge vil hellere bo i København end i provinsen. Sådan har tendensen været de seneste år, og vi har ingen tiltro til, at det vil ændre sig, siger Iben Koch, der er direktør for UngesBoligService.dk.
Industri- og Håndværkerkollegiet er en afdeling i De Unges Almene Boligselskab (DUAB), hvis boliger administreres af UngesBoligService.dk.
Stået på i flere år
Industri- og Håndværkerkollegiet blev bygget i 1999 for at give eleverne på erhvervsskolen mulighed for at bo tæt på deres uddannelse.
Kollegiet har 100 et-værelses lejligheder på 28 kvm til en månedlig husleje på 3.300 kroner.
Mange elever fra erhvervsskolen bor i kollegieboligerne, men andre unge på en SU-berettiget uddannelse er også velkomne på kollegiet. Alligevel har kollegiet problemer med at skaffe nye lejere.
- Op mod en tredjedel af kollegiet har stået tomt - hovedsageligt i foråret - og det har stået på i flere år. Lige nu har vi ingen ledige boliger, da der har været en ekstraordinær stor søgning til alle kollegier i år, men det er ikke en tendens, vi tror er permanent, siger Iben Koch.
Vil bygge om
På grund af de mange tomme kollegieboliger de seneste år arbejder Industri- og Håndværkerkollegiet på at ombygge nogle af boligerne til andre formål.
- Når mange boliger står tomme, går det ud over økonomien, og derfor bliver vi nødt til at tænke i alternative baner, siger Iben Koch.
De Unges Almene Boligselskab har netop indsendt en ansøgning til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om tilskud til at etablere 15 startboliger til udsatte unge, som kan have gavn af at bo sammen med andre unge under uddannelse.
De 15 boliger skal have tilknyttet en social vicevært, som skal stå til rådighed for de unge. Ud over tilskud til den indledende projektperiode på ti år søger boligselskabet om 375.000 kroner i tilskud til at indrette kontor til viceværten og et lokale, der skal bruges til rådgivning, gruppearbejde og lignende aktiviteter til gavn for startboligernes beboere.
I fremtiden kan man desuden forvente, at børnefamilier vil flytte ind på kollegiet. Lige nu arbejder boligselskabet nemlig også på en ansøgning til Landsbyggefonden om tilskud til at ombygge nogle af boligerne til familieboliger.
- Vi ved endnu ikke, hvor mange familieboliger, vi vil etablere. Først skal vi have en arkitekt til at tegne et forslag, og herefter vil vi udarbejde et budget for ombygningen, forklarer Iben Koch.