Danske lønstigninger kan ikke følge med naboerne
Lønningerne i danske byggevirksomheder stiger væsentligt mindre end hos konkurrenterne i Tyskland, Sverige og Norge
De danske bygge- og anlægsvirksomheder har nu i snart to år haft lønstigninger, der ligger lavere end vores nærmeste naboer Tyskland, Sverige og Norge. Det fremgår af en detaljeret landeopdelt lønstatistik, som Dansk Arbejdsgiverforening netop har offentliggjort.
De danske lønninger i bygge og anlæg er det seneste år steget med 1,0 procent, mens lønudviklingen i samme periode har været 3,1 procent i Tyskland, 2,6 procent i Sverige og 4,1 procent i Norge. Også den polske lønudvikling er højere end den danske.
Man skal tilbage til slutningen af 2010 for at notere lønstigninger i danske byggevirksomheder, der var højere end i Sverige og Norge. Tilsvarende har den danske bygningsarbejder i gennemsnit fået mindre lønstigninger end den tyske kollega siden første kvartal 2011.
Den rigtige vej
- Det går den rigtige vej, men der er lang vej igen. Vi skal fastholde denne udvikling i nogle år, så er det noget, der rykker, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri i en kommentar til tallene.
- Når lønnen stiger mindre i Danmark end i Tyskland, har den tyske arbejder mindre incitament til at søge til Danmark for at arbejde. Derfor skal den danske bygningsarbejder håbe, at udviklingen fortsætter. Det giver mindre udenlandsk pres, siger han.
Finn Bo Frandsen gør opmærksom på, at den langsommere danske lønudvikling betyder forbedret konkurrenceevne.
- Når vi taler om konkurrenceevne skal vi imidlertid samtænke det med en anden udfordring, nemlig produktiviteten. Det er ikke nok at fokusere på lønudgiften. Det skal ses i forhold til, hvad der produceres for en timeløn, siger han.
Lønsystemet fungerer
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i lønmodtagernes BAT-kartellet, er ikke overrasket over udviklingen.
- Det viser, at vi har et lønsystem, der er tilpasningsparat. De danske bygningsarbejdere har snart haft reallønsnedgang i tre år. Det er ikke bestemt fra centralt hold. Lønfastsættelsen sker ude på arbejdspladserne. Der behøver derfor ikke komme nogen ude fra og dekretere lønnedgang. Lønsystemet fungerer, selv om det er voldsomt kedeligt for de berørte, at deres løn mister værdi. Man må så håbe, at de bliver belønnet i form af job til deres ledige kolleger, siger Gunde Odgaard.
Han ser ikke tegn på, at den lave danske lønudvikling ikke vil fortsætte også den nærmeste tid.
Lønudviklingen i danske byggevirksomheder det seneste år på 1,0 procent dækker i øvrigt over, at funktionærerne har fået 1,4 procent, mens de timelønnede kun har fået 0,6 procent mere på bundlinjen.