Carsten Koch vil gøre arbejdsmarkedet langtidsholdbart
Beskæftigelsesindsats skal ikke tilpasses hverken nedgangs- eller opturstider. Den skal holde til det hele.
Og selv om den forhenværende socialdemokratiske skatteminister ikke vil kommentere de lækkede anbefalinger fra den 250 siders rapport, der nu er sendt i høring, løfter han lidt af sløret for, hvad udvalget har sat i centrum for reformen.
- Det afgørende for os er, at man skal have en konjunkturrobusthed. En reform, der kan holde til, at der også er efterspørgsel på arbejdskraft, siger han på en konference onsdag, som Ingeniørforeningen holder i København.
- Det nytter ikke at glemme, at vi om nogle år kan komme ud for, at der er mangel på arbejdskraft som i '07 og '08. Det skal vi helst undgå, siger han om udvalgets arbejde.
Ikke kun den finansielle krise har spillet ind på udvalgets arbejde. Man har også skullet indregne en dagpengereform, hvor ledige kan få dagpenge i to år mod tidligere fire.
Også retten til efteruddannelse har været et centralt punkt. Man har set på, om det skal være de ledige selv, der bestemmer - eller om det er virksomhederne, der er med til at sætte dagsordenen for uddannelse.
- En række udenlandske undersøgelser viser, at det har en positiv effekt, hvis man tager virksomhedernes ønsker med, siger Carsten Koch.
- En hypotese kan være, at man i Tyskland er mere fagrettede, fordi det foregår i tættere kontakt med virksomhederne. Men det er ikke noget entydig konklusion, siger den tidligere skatteminister.
Af de lækkede anbefalinger lægges der op til et kursskifte, hvor man vil holde op med at skræmme, kontrollere og piske de arbejdsløse ud i ofte korte ansættelser.
Carsten Koch slår fast, at rådgivende samtaler er bedre, end hvis en samtale med en ledig holdes på grund af kontrol.
Efter planen vil rapporten blive præsenteret på et pressemøde i uge ni.
/ritzau/