23948sdkhjf

Særlig pulje til den danske model

Særlig pulje kan bruges til opsøgende arbejde og til at tegne flere overenskomster
Hvad der ikke lykkedes for fagbevægelsen at komme igennem med på DA-området, er lykkedes i overenskomsterne med DS Håndværk & Industri.

Som en nyskabelse afsættes der en særlig pulje til at styrke den danske aftalemodel, som organisationerne på begge sider af bordet får andel i.

- Vi har forhåbentlig slået hul på noget, der kan udvikle sig også på andre overenskomster, siger Stig Søllested, forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, som sammen med 3F og Dansk Metal har indgået overenskomsten for de timelønnede i DS Håndværk & Industris i alt cirka 2.250 medlemsvirksomheder, heraf et lille hjørne af byggebranchen i form af godt 1.000 vvs-virksomheder.

- Det er en konsekvens af en stadig mere globaliseret verden, hvor der skal gøres en aktiv indsats for at bevare og styrke den danske model, siger direktør Jani Lykke Methmann, DS Håndværk & Industri.

Puljen skabes af, at virksomhederne indbetaler fem øre pr. præsteret arbejdstime til puljen. Efterfølgende kan organisationerne benytte pengene fra puljen til forskellige aktiviteter, som kan siges at styrke den danske model - blandt andet arbejdet med at tegne nye overenskomster.

Fagforbundene får 60 procent, DS Håndværk & Industri 40 procent af pengene, som i første omgang er beregnet til at blive omkring en million kroner årligt.

- Det er en spæd start, men det er ret fantastisk, at vi har kunnet lave dette gennembrud. Det er et grundlæggende godt princip, at alle, der får glæde af overenskomstens bestemmelser, også er med til at betale. Når det har kunnet lade sig gøre skyldes det, at DS Håndværk & Industri er en mindre arbejdsgiverorganisation, som kan lave selvstændige aftaler og ikke er bundet og presset af DA, siger Stig Søllested.

Tilpasset de små firmaer

Det er kun to af de tre overenskomster, som DS Håndværk & Industri har forhandlet i denne omgang, der er blevet udstyret med bidrag til styrkelse af aftalemodellen. Det er ud over overenskomsten for de timelønnede også funktionæroverenskomsten med HK Privat. I overenskomsten med Teknisk Landsforbund benyttes ørebeløbet i stedet til kompetenceudvikling.

Bortset fra den særlige pulje til opsøgende arbejde for at få flere omfattet af overenskomst, er de tre overenskomster stærkt inspireret af industriforliget mellem DI og CO-industri. Forligene er med Jani Lykke Methmanns ord ikke dyrere end det store industriforlig.

- Det er overenskomster, hvor parterne i fællesskab har haft fokus på virksomhedernes konkurrenceevne og udviklingsmulighederne, og hvor vi har tilpasset forholdene til små og mellemstore virksomheder, blandt andet gennem mulighed for at lave lokale aftaler også på virksomheder, der ikke er store nok til at have en tillidsrepræsentant, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084