23948sdkhjf

Skærpet indsats mod sort arbejde

Regeringen har præsenteret lovforslag, der ikke mindst skal give Skat langt flere beføjelser både på byggepladser og i private boliger
Skatteministeriet har udarbejdet et nyt lovforslag om bekæmpelse af sort arbejde. Forslaget, der er det hidtil mest omfattende mod både sort arbejde og social dumping, er ifølge Licitationens kilder sendt i høring hos de berørte parter.

Forslaget betyder, at hvad Dansk Byggeri og 3F ikke kunne enes om i overenskomsten, vil lovgiverne nu sørge for på en række områder. Ikke mindst vil skattemyndighederne fremover få tilført langt mere vidtgående beføjelser til at gennemføre razziaer hos private boligejere, ligesom byggefirmaer skal have tydelige skilte på deres varevogne med firmanavn og/eller logo.

Store bøder

Dertil kommer pligt til at skilte ved byggepladser, og der skelnes ikke mellem store og små pladser, hvilket i princippet betyder, at enhver håndværker skal køre rundt med et lille skilt i sin vogn, med navn på firmaet og CVR-nummer.

Når arbejdet påbegyndes, skal skiltet placeres, så det kan ses fra vejen. Det sidste gælder ifølge ministeren dog kun ved entrepriser til en værdi af over 50.000 kroner.

Det har også været svært for blandt andre malerne at komme igennem med krav om id-kort på byggepladserne, men fremover skal alle, der arbejder på byggepladsen, kunne legitimere sig. Det kan eksempelvis være med sygesikringskort, pas eller kørekort. Overtrædes skiltningsreglerne, betyder det store bøder på 5.000 kroner første gang, men op til 22.500 kroner, hvis virksomheder flere gange bryder reglerne.

Nye værktøjer

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) understreger, at der er tale om "nye værktøjer", som skattemyndighederne selv har efterspurgt i kampen mod sort arbejde.

Samtidig understreger skatteministeren, at ikke mindst fagbevægelsen kæmper en hård kamp mod social dumping, og at regeringen med bevillingen på finansloven vil støtte denne kamp gennem at udvide kontrolindsatsen.

Han oplyser desuden, at de nye skærpede krav ikke kun har til formål at afsløre sort arbejde og social dumping. Reglerne skal også gøre det mere besværligt og risikabelt at udføre eller bestille det ulovlige arbejde:

- Med de her forslag giver vi Skats medarbejdere nye værktøjer til at afsløre fup og svindel, siger ministeren og afslører, at man risikerer selv at bære ansvaret af moms og skat for det arbejde, der udføres på ens ejendom.

Ud over skiltningspligten får Skat får adgang til kontrollere på privat grund, hvis der vel at mærke synligt konstateres udendørs aktiviteter af professionel karakter.

Dansk Håndværk støtter

Formanden for Dansk Håndværk Niels Techen har ingen problemer med skiltningspligten, som kan opfyldes, hvis håndværkerne i deres biler medbringer et skilt på linie med, hvad eksempelvis ejendomsmæglerne anvender ved hussalg:

- Vi kan ikke det ene øjeblik efterlyse, at myndighederne tager indsatsen mod social dumping alvorligt for derefter at klage over, at man nu forsøger at gøre noget ved problemerne. Jeg mener nu nok, at en grænse på 50.000 kroner for skiltningspligt er for høj. Det kunne set fra min synsvinkel godt være 10.000-20.000 kroner. Til gengæld bør man give virksomhederne en vis indkøringsperiode og ikke fare frem med bøder fra første dag, den nye lovgivning træder i kraft. Mange små og mellemstore virksomheder har i forvejen svært ved at følge med i de mange regler, der gælder ikke mindst på byggeområdet, siger Niels Techen, der samtidig ærgrer sig over, at byggeriets parter ikke selv i forbindelse med overenskomstforhandlingerne kunne finde ud af at sætte effektivt ind over for den sociale dumping:

- På den måde inviterer vi selv myndighederne inden for til lovindgreb, siger Niels Techen.

Sort blåstempling

Forhandlingssekretær Palle Bisgaard fra Byggegruppen i 3F siger til Licitationen, at regeringens forslag stort set imødekommer de ønsker, BAT-kartellet har fremsat:

- Det er fuldstændig absurd, at Skat i dag ikke har adgang til byggepladser selv om de ved selvsyn kan konstatere, at der med en vis sandsynlighed arbejdes sort eller ulovligt. Det svarer til, at Skat ikke kan gå ind i et pizzaria og kontrollere, om de, der arbejder der, gør det lovligt. Derfor er det godt, at Skat får den mulighed for at reagere, også i private boliger. Det handler ikke om i lovens forstand at ransage, men blot henvende sig for, ligesom Arbejdstilsynet har haft mulighed for i årevis, at kontrollere, hvad der foregår. Vi ved, at byggeri er flygtigt, og derfor er det nødvendigt at reagere straks. Ellers er det en blåstempling af det sorte arbejde, siger Palle Bisgaard til Licitationen.

Straksopkræv bøder

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen hilser forslaget velkomment, men slår fast, at man endnu kun har hørt om indholdet:

- Men når det kommer, vil vi læse det indgående og komme med vores kommentarer. Umiddelbart synes Dansk Byggeri dog, at forslaget er positivt, og at det vil gøre det nemmere for Skat at opdage og gribe ind over for sort arbejde. Det er dog vigtigt at myndighederne, der nu får 65 mio. kr. til at optrappe kontrolindsatsen, sikrer sig, at bøder også bliver betalt, så også udenlandske virksomheder straffes, hvis de overtræder reglerne. Det kunne være ved at åbne for administrative bøder, der kan opkræves på stedet, ligesom vi kender det ved færdselsbøder. Ellers risikerer vi, at der blot er tale om et slag i luften. Der bør nok også være en økonomisk undergrænse for, hvornår virksomheder skal skilte med, at de er i eksempelvis en privat bolig, siger Lars Storr-Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085