23948sdkhjf

Renoverings-overblik på vej

Nu skulle det være ganske vist: Til januar barsler tænketanken for bygningsrenovering med en rapport, der skal komme med konkrete bud på, hvordan renovering i Danmark kan udføres mere hensigtsmæssigt
De har holdt mange møder, har præsenteret oplæg for hinanden og vejet for og imod.

Nu betyder de mange diskussioner i Danmarks nye tænketank for bygningsrenovering, at gruppen til januar - noget forsinket - kan barsle med en rapport, der måske endelig kan gøre bygge- og rådgiverbranchen klogere på, hvordan man mindsker det oparbejdede vedligeholdelsesefterslæb.

Og at efteruddannelse af den rådgivende del af branchen samt efterslæbet i den offenlige sektor og almene boligmasse får en central plads, er der ikke megen tvivl om. Men indtil videre er det småt med fortællelysten.

- Jeg vil ikke gå ind i enkeltelementer og detaljer, men hellere kommentere rapporten og dens konklusioner, når den ligger klar i slutningen af januar, siger økonomiprofessor Christian Schultz, der er formand for tænketanken, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Tænketanken blev nedsat i september 2011 ud fra den baggrund, at der hvert år bruges mere end 100 mia. kroner på bygningsrenovering i Danmark. Det skete samtidigt med, at “Hvidbog om Bygningsrenovering" udkom.

Men trods det store beløb er der fortsat problemer med indeklimaet i mange skoler og daginstitutioner, renovering af boliger halter, og flere kommuner oparbejder et vedligeholdelsesefterslæb.

Mest værdi for pengene

Der er med andre ord udfordringer nok for vores bygninger, men der mangler overblik over barrierer og løsninger - og hvordan man får mest værdi for pengene.

Det er det arbejde, tænketanken nu har brugt mere end et år på. Og om nogle måneder vil det vise sig, om tænketanken udfylder det vakuum, som Christian Schultz fortalte om ved sin tiltræden:

- Det er et slående paradoks for en økonom, at der mangler indsigt i, hvordan man anvender det trecifrede milliardbeløb, som hvert år bruges på renovering. Kort sagt mangler der et overblik over, hvordan vores bygningsformue på hele 3.700 mia. kroner forvaltes bedre. Det skal ændres nu, og vi skal komme med konkrete bud på, hvordan renovering kan udføres på en mere hensigtsmæssig måde, sagde professor Christian Schultz, da arbejdet sidste år gik i gang.

Prioriteret liste

Tænketanken udgiver til januar en prioriteret liste over initiativer, som kan medvirke til at forbedre vilkår og rammebetingelser for renovering af alle typer ejendomme. Det handler blandt andet om uddannelse og læring, samarbejdsformer, finansieringsvilkår, konkurrence, effektivitet, produkter og innovation.

Tænketankens forslag formidles til politikere, organisationer, virksomheder og fonde, som alle kan bidrage til en realisering af initiativerne.

Derved mindsker man måske - som næstformand i tænketanken Claus Bech Danielsen har nævnt - de fejl, som opstår. Han har blandt andet påpeget, at man ved renoveringer ofte gentager mange af de fejl, for eksempel ved brug af dårlige materialer, som kendetegnede det oprindelige byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094