23948sdkhjf

Arkitektfirma klager over offentlig bygherre

Henning Larsen Architechts mener, at Region Syddanmark forbryder sig imod udbudsreglerne
Henning Larsen Architects A/S er stærkt utilfreds med Region Syddanmarks håndtering af udbuddet af et nyt psykiatrisk sygehus i Vejle.

Klagenævnet for Udbud afviser imidlertid at behandle virksomhedens klage. Klagenævnet mener ikke, at den store arkitektvirksomhed har tilstrækkelig klar og direkte interesse i sagen.

Sagen er, at Henning Larsen Architects A/S var underrådgiver i det ene af de to konsortier, der i 2013 afleverede rettidige tilbud på den ny OPP-psykiatri i Vejle. Virksomheden var rådgiver for et konsortium bestående af Industriens Pension og KPC Herning, som efter en konkurrencepræget dialog blev fravalgt.

Region Syddanmark valgte 24. marts i år at tildele kontrakten på 412 mio. kroner til et konsortium bestående af MT Højgaard, Deas og tre pensionskasser.

Tvivl om evaluering

Henning Larsen mener, at bygherren har handlet i strid med Udbudsdirektivets principper om ligebehandling og gennemsigtighed ved at have fastsat underkriteriet “Funktionalitet og arkitektur" på en sådan måde, at det ikke er muligt at foretage en saglig og objektiv evaluering af tilbuddene.

Arkitektvirksomheden mener desuden, at bygherren ved evaluering af det nævnte underkriterium ikke har anvendt de delkriterier, som er angivet i konkurrencebetingelserne, samt at evalueringen af det vindende projekt har været usaglig ved ikke at have sammenhæng mellem begrundelse og pointgivning. Virksomheden havde overfor klagenævnet krævet, at kontrakten med MT Højgaard-konsortiet skulle annulleres, eller at udbuddet skulle gå helt om.

Ingen retlig interesse

Klagenævnet for Udbud har imidlertid ikke taget stilling til sagens substans.

Klagenævnet mener, at Henning Larsens Architechts ikke er klageberettiget. I kendelsen hedder det, at det er klagenævnets praksis, at begrebet “retlig interesse" ikke bør tolkes snævert. “Det kræver imidlertid, at klageren har en konkret og direkte interesse i at få klagenævnets stillingtagen til, om udbudsreglerne er tilsidesat", hedder det i kendelsen, hvor man slår fast, at potentielle underleverandører til tilbudsgivere som udgangspunkt ikke har en sådan konkret retlig interesse, at de har en selvstændig adgang til at klage til klagenævnet.

En underleverandør, som det på forhånd er fastlagt skal anvendes, kan dog have en tilstrækkelig retlig interesse, skriver klagenævnet og noterer, at det ikke er dokumenteret, at “klageren var angivet som fast underleverandør i konsortiets tilbud".

Henning Larsen Architects ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt.

- Klagen er i første omgang afvist, men vi har bedt om fuld aktindsigt og afventer det videre forløb. Om et par uger har vi derfor et bedre grundlag for at udtale os, hedder det i et skriftlig svar til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096