23948sdkhjf

Offentligt overgreb

Kommunernes jagt efter at kradse flere penge i kassen uden om de eksisterende skatter, grundskyld og dækningsafgift, giver groteske udslag, når man ikke bare tørrer vejvedligeholdelse af på private boligejere, der er så uheldige at bo på "private fællesveje", men nu også vil tvinge de samme boligejere, som har fået påført vejvedligeholdelsen, til at betale for vejbelysningen.

Grundlæggende er der tale om en form for forskelsbehandling af kommunens borgere, når nogle borgere skal betale ekstra for, hvad andre får forærende.

Først skal de betale for vedligeholdelsen af kommunens veje og belysning generelt, altså for at andre borgere kan slippe "gratis", og derefter skal de også betale for deres egne vejes grundlæggende service. Det kan ikke undgå at føre til en forringelse af de pågældende boligers værdi, at de skal betale for ydelser, der for andre af kommunens borgere er "gratis", og derfor vil det eneste anstændige selvfølgelig være, at privatiseringen afspejler sig i den offentlige vurdering og dermed også i en lavere grundskyld.

Men det vil jo betyde et indhug i det kommunale skatteprovenu, så den tanke opstår næppe hos de samme politikere, som så villigt deler deres udgifter med borgerne på vejområdet.

Meget tyder desværre på, at regeringen er parat til at forringe borgernes muligheder for at sikre sig mod økonomiske overgreb fra politikerne. Den tidligere transportminister Hans Chr. Schmidt fra Venstre fik ellers sikret, at der skal gå fire år, fra en privatisering af en vej vedtages, til den kan gennemføres. Dermed var det også sikret, at borgerne med deres kryds på en valgdag kunne give deres mening til kende. Det vil den siddende regering tilsyneladende forsøge at begrænse til kun et enkelt år og dermed give mulighed for, at kommunalpolitikerne som en tyv i natten kan pålægge grupper af borgere voldsomme ekstra udgifter, som andre borgere får betalt over kommuneskatterne.

Det er embedsmændene, der indstiller, hvor der kan spares penge, og når vedligeholdelse af veje og belysning tørres af på en gruppe af kommunens borgere, er det et udtryk for, at politikerne ikke tør tage det nødvendige opgør med embedsstanden og rydde op på rådhusene.

Tænk hvis nogen begyndte at spare ved at privatisere de dyreste offentlige ansatte, der gennem en systematisk indsats i årevis har overtaget ganske almindelige job, som tidligere blev udført at kommunernes egne uddannede eller af HK-ansatte. Tanken er nærmest utænkelig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093