23948sdkhjf

Når konkurrence er for dyr

Hver gang en opgave konkurrenceudsættes, bliver der udarbejdet tilbud, evalueret og udpeget en vinder - det koster penge!

Og der er kun én til at betale; bestilleren. Det er vigtigt, at denne omkostning holdes nede og er proportionel med opgavens størrelse.

Snakker man udbud, skal EU’s Udbudsdirektiver overholdes. Det betyder, at man ved alene spildvandsopgaver over 1,3 mio. kr. og ved alle vandforsyningsopgaver over cirka 3,4 mio. kr. skal udarbejde en udbudsbekendtgørelse og gennemføre en prækvalificering eller udvælgelse af potentielt bydende.

Endeligt gennemføres et udbud, og det bedste projekt skal udvælges. Processen er omfattende og koster en del penge, men sikrer gennemsigtighed for de bydende parter, ligebehandling af alle tilbudsgivere i hele EU samt proportionalitet i processen i forhold til opgaven.

Alle opgaver under tærskelværdierne skal ikke udbydes efter kravene i udbudsdirektivet.

Dansk tilbudslov foreskriver, at opgaver over en halv mio. kr. skal annonceres, men ikke, at de skal udbydes som EU-udbud. Ved disse opgaver, er det tilstrækkeligt at hjemtage for eksempel tre simple underhåndsbud ud fra en simpel opgavebeskrivelse eller tildeling af opgaven ud fra kendskab til de indbudte og markedspriser.

Vandsektorloven kræver, at man dokumenterer markedsvilkår og pris over for Forsyningssekretariatet for alle aftaler, med værdi over 100.000 kr.

Forsyningssekretariatet udtaler, at dette ikke er en skærpelse af udbudsreglerne. Det er tilstrækkeligt, hvis et forsyningsselskab noterer markedsvilkår for en indgået aftale, herunder at timepriser er på markedsniveau. Forsyningsselskaberne kan fuldt lovligt ændre deres overvågning af konkurrencen til gavn for såvel tilbudsgiver, som hellere vil bruge penge på opgaven end på tilbudsgivning; og for samfundet, som for alvor vil få effektivisering af konkurrenceudsættelse af opgaver.

Rådgivende ingeniører oplever, at vandselskaber benytter EU-udbudsmodellen til mange opgaver, også dem under 100.000 kr.

Det er en uholdbar situation, der alene medfører, at opgaverne bliver dyrere. Bare fem tilbudsgivere der bruger 20 timer på at give tilbud på en opgave til cirka 50.000 kroner så har de brugt lige så mange ressourcer på tilbudsgivning som hele opgavens honorarsum; det er uholdbart.

Vi skal passe på, at udbud af opgaver ikke kompliceres – det koster mange penge for ordregiver og samfundet. At gennemføre udbud som ikke er proportionelle med opgaves størrelse og kompleksitet gavner ingen.

En god tommelfingerregel er, at dette ikke må koste mere – sammenlagt for alle bydende – end 10 procent af tilbudssummen; så har det været en samfundsøkonomisk dårlig konkurrence, som alene har medført forhøjet pris.

Det er Danva og FRI’s absolutte opfattelse, at der kan spares penge og tid ved at udnytte gældende regler optimalt.

Derfor har Danva og FRI etableret en task force som skal beskrive simple udbudsprocesser, der sikrer konkurrencen og minimerer omkostningerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1