Solcelleanlæg kan koste dyrt
Frie Elforbrugere advarer om, at hver enkelt solcelleanlæg koster statskassen næsten 14.000 kroner i tabte afgifter årligt. Tekniq afviser kritikken
Men nu advarer foreningen ”Frie Elforbrugere” i et brev til en række folketingsmedlemmer om, at ”Nettomåleordningen kan koste dyrt”.
Foreningens formand H.C. Schjerning henviser til, at nettomåleordningen giver staten et tab på 1,50 kr. pr. kWh, der produceres af vedvarende energi, og Frie Elforbrugere opgør de potentielle tab til i størrelsesordenen cirka 13.800 kr. pr. solcelleanlæg på en almindelig familiebolig.
Forestiller man sig, at antallet af solcelleanlæg inden for en begrænset årrække stiger til 200.000, betyder det altså et årligt tab for statskassen i størrelsesordenen 2,8 mia. kr.
Afviser
Men chefkonsulent Søren Rise fra Tekniq afviser advarslerne fra Frie Elforbrugere, og han advarer mod at lave om på den nuværende solcelleordning.
- Når vi i Danmark har så høje energiafgifter, er det blandt andet fordi, politikerne gerne vil have danskerne til at spare på energien. Det gør husejerne på forskellige måder – på det seneste ved at investere massivt i solceller. Det er rigtigt positivt, at så mange danskere vælger en vedvarende energiløsning, og der er ikke nogen som helst grund til at lave om på den nuværende solcelleordning. Laver man ordningen om, så straffer man jo bare de danskere, som rent faktisk har handlet efter hensigten, sparet på energien og dermed på elafgifterne, siger Søren Rise til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Stor succes
Han opfatter i stedet den eksplosive vækst i antallet af solceller på danske parcelhuse og murermestervillaer som ”den største succes i nyere dansk energipolitisk historie”.
- Ordningen, hvor elmåleren løber baglæns, når anlægget producerer mere strøm end husejere forbruger, har betydet, at helt op mod 25.000 danskere inden årets udgang vil have investeret i et solcelleanlæg. Mig bekendt har vi aldrig før oplevet så stor en energipolitisk succes. Solcellerne er ved grundlæggende at ændre husejernes opfattelse af og adfærd i forhold til vedvarende energiløsninger i hjemmet. Og den øgede energibevidsthed er ekstremt positiv, siger Søren Rise.