Udlandet ser stort potentiale i nordisk energisektor
Stor aktivitet på det internationale marked for rekruttering af specialister til energisektoren gør nu København til et internationalt krydsfelt i branchen
Her skal rekrutteringsspecialister arbejde på at besætte op mod 60.000 ledige stillinger alene i den nordiske energisektor og sende nordiske specialister ud i verden.
Olieprisen er høj og samtlige energiproducerende lande satser i disse år på at øge forsyningssikkerheden gennem udvikling af egne energikilder.
Det betyder store investeringer i olie- og gasfelter, hvilket afspejles i rekrutteringsaktiviteten. På globalt plan er antallet af jobannoncer i sektoren steget med hele 39 procent på under et år, ifølge Hays Oil & Gas Global JobIndex.
Det sender lønningerne i vejret og har skabt en sektor, hvor man for alvor kan tale om et globalt arbejdsmarked. Energisektoren er allerede den branche, hvor flest personer er ansat uden for deres hjemland.
Hele 42 procent arbejder i udlandet, og det tal stiger, lyder det fra Matt Underhill, der er Managing Director for Hays Oil & Gas worldwide.
Han har valgt at placere Hays’ nye Oil & Gas division i København af flere årsager.
- København ligger strategisk rigtigt geografisk i forhold til felterne i Nordsøen, hvor både danske, norske, svenske og hollandske virksomheder har store interesser. Disse virksomheder har et globalt ry for at være gode steder at arbejde. Omvendt har de skandinaviske lande spidskompetencer inden for nogle særlige områder, hvor der er stigende efterspørgsel verden over. Det gælder eksempelvis geologer og ingeniører med viden om boreteknologi, siger Matt Underhill.
Hjemland er støvsuget
Matt Underhill peger på, at flere markeder har støvsuget hjemlandet for kvalificeret arbejdskraft, og for at skaffe specialister må virksomhederne derfor konkurrere internationalt om arbejdskraften.
I øjeblikket er der eksempelvis op mod 60.000 ledige stillinger alene i energisektoren i Norden, og de stillinger kan ganske enkelt ikke besættes uden at hente kandidater ind udefra.
- Situationen med manglende arbejdskraft i Oil & Gas-sektoren i Norden er til dels selvforskyldt. Man har i flere år forsømt at tage unge trainees ind på favorable vilkår, og kvinderne har man i branchen glemt at appellere til. Under 10 procent af dem, der arbejder i sektoren i Norden er kvinder, men der er heldigvis ved at ske noget nu, siger Matt Underhill.
Attraktive
To andre store trends i sektorens globale arbejdsstyrke er, at internationalt udstationerede i Mellemøsten søger andre steder hen, og at kandidater fra Asien de seneste år har opnået kundskaber, der gør dem interessante i Europa.
- Det er trends, vi kommer til at arbejde med, og her er Nordeuropa attraktivt, blandt andet fordi her er sikkert i forhold til mange andre olieproducerende lande, og lønnen er god. En væsentlig opgave bliver derfor at markedsføre Norden som et godt sted at arbejde og bosætte sig. Det har Hays i Danmark allerede været dygtig til i andre sektorer, hvilket har været medvirkende til, at vi har valgt at placere den nye Oil & Gas division her, fortæller Matt Underhill.
Hays’ nye afdeling for Oil & Gas i Nordeuropa vil blive ledet af Business Director Morten Andersen. Hays Oil & Gas er nu repræsenteret i Australien, New Zealand, Kina, Singapore, Malaysia, Indien, Dubai, Storbritannien, USA, Canada, Rusland, Brasilien, Frankrig, Polen, Holland, Danmark, Norge og Sverige.