Flere alvorlige fejl i konkursbyggeri
Alvorlige fejl i det hidtil udførte byggeri gør plejecenter i Greve Kommune dyrere - hvor meget er endnu uvist
Det drejer sig blandt andet om hovedkloak tilsluttet i forkert dimension, manglende nedgravning af forsyningsledninger og manglende fugtmembraner mod jord i bygninger med parkeringskælder.
Den lange række af fejl og mangler i byggeriet af Karlslunde Plejecenter fremgår af et statusnotat, som Greve Kommune har udarbejdet omkring et halvt år efter byggeriet gik i stå som følge af entreprenørfirmaet Brødrene A. & B. Andersen A/S konkurs i oktober sidste år. Virksomheden opførte plejecentret i totalentreprise til en pris på 135 mio. kr. Der var udført arbejde for cirka 60 mio. kr., da arbejdet gik i stå i forbindelse med, at virksomheden først gik i betalingsstandsning og siden selv indgav konkursbegæring.
Greve Kommune har siden besluttet at fuldføre byggeriet i fagentrepriser, primært med de entreprenører og leverandører, der var underentreprenører i den oprindelige totalentreprise.
I forbindelse med genopstart af byggeriet blev de aftaler, som oprindelig var indgået mellem Brødrene A. & B. Andersen A/S gennemgået, vurderet og sammenholdt med de reelt udførte arbejder. På denne baggrund er der konstateret flere fejl og mangler. Fejlene kan primært henføres til svigt i byggeriets planlægnings- og kontroldel, hedder det i statusnotatet. Fejlene er eller bliver udbedret i fagentrepriserne.
Flere graverende fejl
Rækken af fejl og mangler er lang. Eksempelvis var hovedkloakken tilsluttet i forkert dimension og er opgravet og en ny ledningsdimension nedgravet. Forsyningsledninger til byggeriet i form af vand, varme, el og sprinkling var generelt ikke nedgravet og fremført til byggeriet. De manglende udsparinger har efterfølgende måtte skæres eller bores i fundamenterne. Der var ikke i projektet medtaget vandtank til sprinkleranlæg, og det har efterfølgende måttet indarbejdes i projektet.
Flere facadeelementer er monteret forkert, og flere elementer leveret i forkerte dimensioner. Leverede vinduer overholder ikke bygningsreglementets krav til faldsikring, hvorfor der skal eftermonteres faldsikringslister. Derudover består listen over fejl af en række andre forhold, som skal udbedres.
- Det har været en meget grim oplevelse. Dels har vi skullet lukke byggeriet, dels har vi skulle genoprette de mange fejl, siger kommunaldirektør Allan Vendelbo.
Intet økonomisk overblik
Af statusnotatet fremgår også, at det har været et generelt problem, at mange bygningsdetaljer ikke var projekteret færdigt.
Ifølge Allan Vendelbo er der endnu intet skøn over hvad den lange stribe af fejl kommer til at koste ekstra.
Dermed er der heller ikke et overblik over, hvor meget dyrere byggeriet bliver som følge af konkursen.
- Der er flere ubekendte. Dels ved vi ikke, om vi får den fulde garantistillelse (på cirka 20 mio. kr. red.), dels er der en uafsluttet sag med en rådgiver og endelig mangler vi at indgå en halv snes kontrakter med fagentreprenører, siger Allan Vendelbo til Licitationen.
Arbejdet med opførelse af plejecentret lå stille i omkring fem måneder og er genoptaget i slutningen af januar.
Entreprenørerne skal efter en tilrettet tidsplan aflevere byggeriet 1. august i år. Indflytning på plejecentret skal ske 1. november - eller godt et halvt år senere end oprindelig planlagt.