Byggeriet har sværere ved at låne
Flere virksomheder i byggebranchen får ikke den ønskede kredit i deres bank
Det viser en analyse, som Dansk Byggeri har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af organisationens medlemsvirksomheder.
Hver fjerde ansøger får direkte afslag på en forhøjelse af kassekreditten, mens godt 40 procent kun delvist har fået opfyldt deres ønske.
Dermed er det færre end hver tredje virksomhed med ønske om øget kredit, der får den ønskede forhøjelse, viser analysen. Dermed er der sket en væsentlig stramning af bankernes udlånspolitik i forhold 2010, hvor flere end halvdelen af virksomhederne fik den ønskede kredit.
- Analysen viser, at det den seneste tid er blevet vanskeligere at få finansieret den løbende drift og særlig nye projekter. Det er en hæmsko for den vækst, som alle er enige om, der er behov for. Når virksomhederne ikke får den ønskede kredit, får de ikke øget deres omsætning og konsolideret sig og skabt sig en buffer til at stå imod med. Dermed er der tale om en ond cirkel, som kun gør situationen værre, siger Jørn Jensen, derer udviklingschef i Dansk Byggeri.
Han har fuld forståelse for, at bankerne efter den store nedtur i 2008 er blevet mere påpasselige med at give lån og kreditter.
- Bankerne skal naturligvis vurdere deres risiko, men de er imidlertid gået helt over i den anden grøft, hvor det i nogle tilfælde alene er det at være en del af bygge- og anlægsbranchen, der afgør om man kan få den ønskede finansiering, og dermed er virksomhederne dømt på forhånd. Kreditvurderingsprincipperne er skærpet meget, og efter vores mening så meget, at det bremser sunde projekter. Bankerne bør i højere grad vurdere de enkelte projekter og i det hele taget få en mere afbalanceret holdning til kreditvurderingen, siger Jørn Jensen.
Hård opstramning
I bankernes brancheforening, Finansrådet, erkendes det, at der er sket en alvorlig stramning af kreditgivningen til såvel erhvervslivet som private kunder.
- Det skyldes på den ene side den økonomiske afmatning og på den anden en række nye krav til bankerne fra myndighederne. Det betyder blandt andet, at bankerne skal have mere kapital på kistebunden, øgede krav til likviditet og strammere nedskrivningsregler. Nogle brancher er ramt særlig hårdt af krisen, fordi de er konjunkturfølsomme, og det gælder ikke mindst bygge- og anlægsbranchen og måske især de mindre virksomheder, men jeg vil afvise, at der er virksomheder, der får nej til øget kredit alene på grund af tilhørsforhold. Der sker individuelle vurderinger i alle tilfælde, siger cheføkonom Niels Storm Stenbæk fra Finansrådet.
Han udelukker ikke, at der kan være enkelte banker med en hidtil voldsom eksponering inden for bygge og anlæg, som ikke har plads til flere udlån til byggevirksomheder.
- Jeg vil derfor generelt opfordre virksomhederne til at orientere sig i markedet. Der er nogle, der har mere plads til engagementer i bygge- og anlægsbranchen. Der er penge til de gode projekter, men der er til gengæld blevet længere imellem de gode projekter, siger Niels Storm Stenbæk.
Skærpede kreditkrav
Ifølge analysen er det knap 30 procent af virksomhederne i branchen, der i andet halvår 2011 har søgt om forhøjelse af kassekreditten, lån eller andre kreditmuligheder hos deres bank. I gennemsnit er det kun hver tredje af disse virksomheder, der har fået ønsket opfyldt. 26 procent har fået direkte afslag.
Godt hver fjerde virksomhed giver udtryk for, at banken har været afvisende alene med den begrundelse, at virksomheden hører hjemme i bygge- og anlægsbranchen. Det er i øvrigt en andel, der har været nogenlunde lige stor under det meste af krisen.
Tre ud af fire virksomheder i byggebranchen oplever uændrede krav til kreditsikkerheden, mens godt hver femte virksomhed er blevet mødt med strengere krav til kreditsikkerhed på deres nuværende lån.
- Der er ingen tvivl om, at situationen er alvorlig. Mange virksomheder går konkurs alene på grund af manglende likviditet. Derfor appellerer vi til bankerne om at vurdere de enkelte projekter og virksomheder og ikke stemple branchen generelt. Øget kredit vil skabe mere aktivitet, ny vækst og bringe os ind i en positiv spiral, siger Jørn Jensen, udviklingschef i Dansk Byggeri.
Virksomhederne har i øvrigt ifølge analysen også måttet betale mere for at låne. Omkring halvdelen af undersøgelsens virksomheder har i andet halvår 2011 øgede udgifter til lån enten i form af øgede renter eller andre omkostninger.