23948sdkhjf

Underbetaling fører til skærpede udbudskrav

Dårlige erfaringer med udenlandsk arbejdskraft får flere kommuner til at indføre arbejdsklausuler ved udbud
Dårlige oplevelser med ikke mindst underbetalt udenlandsk arbejdskraft på offentlige byggeprojekter får flere kommuner til at kræve ordnede løn- og arbejdsvilkår.

Skive Byråd har netop besluttet at skærpe kommunens betingelser i forbindelse med udbud af kommunale bygge- og anlægsopgaver.

Kommunen har ganske vist hidtil henvist til ILO-konvention 94 for at sikre ordentlige forhold, men det har vist sig, at formuleringerne har været utilstrækkelige.

Derfor er udbudsbetingelserne strammet, så entreprenører og leverandører skal kunne dokumentere, at de lever op til betingelserne. Samtidig indskrives det fremover, at kommunen har mulighed for at kontrollere, at arbejdsklausulen overholdes. Hvis det ikke er tilfældet, kan kontrakten ophæves.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har haft dårlige erfaringer i forbindelse med opførelsen af det ny rådhus, hvor der som under- eller snarere underunderentreprenører er brugt arme-ben-firmaer, og det har givet anledning til kritik fra flere sider. Evauleringen af den sag viste os, at vores udbudsbetingelser ikke var stærke nok, hvis vi skulle forhindre noget sådant, siger sekretariatschef Lone Knudsen fra Skive Kommune til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun oplyser, at det er en konkret vurdering i hver enkel sag, om der skal henvises til ILO 94. Ud over henvisning til ILO 94 vil Skive indarbejde krav om uddannelse i tildelingskriterierne.

Effektiv beskyttelse

Beslutningen i Skive glæder Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland. Her har regionskonsulent Karl Højhus Jeppesen sat sig som mål, at alle otte kommuner i “hans region" i 2013 har besluttet at benytte arbejdsklausuler i form af ILO 94 i forbindelse med kommunale udbud.

- Også Viborg Byråd har besluttet at indskrive ILO-konvention 94 i sine udbud. Det glæder mig, at de lokale politikere i Skive og Viborg er enige om, at der skal være ordnede forhold, når kommunen bygger. Konkurrencen om at vinde en offentlig byggeopgave skal være fair, og det håber jeg, at flere kommuner er enige i og derfor også vil forpligte sig på samme måde, siger Karl Højhus Jeppesen.

Han har haft kontakt med de fleste kommuner i området for at få dem overbevist om, at anvendelse af ILO 94 er fornuftig og vil yde det lokale erhvervsliv beskyttelse mod unfair konkurrence fra virksomheder, der bruger underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

- Vi oplevede i vinter en sag i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor en entreprenør benyttede underbetalte udenlandske håndværkere ved arbejde på en folkeskole i Spjald. Det lokale erhvervsliv har ingen chance for at konkurrere, og derfor vil vi den slags unfair konkurrence til livs. Det er min oplevelse, at også politikerne i Ringkøbing-Skjern nu seriøst overvejer fremover at indskrive ILO 94 i fremtidige udbud.

Viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Esben Lunde Larsen (V) har tidligere på efteråret over for Licitationen bekræftet, at kommunen overvejer, hvordan man skal sikre sig mod at havne i en situation som den med skolen i Spjald.

I den konkrete sag gik entreprenøren i øvrigt konkurs. Sagen ventes at koste kommunen flere mio. kroner.

En tredjedel med klausul

Karl Højhus Jeppesen oplyser, at også Holstebro overvejer at forpligte entreprenører til at garantere ordentlige løn- og arbejdsforhold ved at bruge ILO 94.

- Offentlige myndigheder har et ansvar for at sikre, at de ansatte arbejder under ordnede forhold, og at danske virksomheder ikke stilles dårligere end udenlandske virksomheder i konkurrencen om at vinde kommunale udbud af opgaver, siger han.

38 kommuner - eller kun godt en tredjedel af landets kommuner - bruger altid arbejdsklausuler i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsopgaver. 24 af de i alt 98 kommuner gør det nogle gange. Tallene fremgår af en social dumping analyse, som Beskæftigelsesministeriet har lavet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094