23948sdkhjf

Landets største vandbeholder skal renoveres

Danmarks største vandbeholder skal renoveres og tages i brug igen for at sikre drikkevand til forbrugerne i hovedstadsområdet
Landets største vandbeholder, der har stået tom i mere end 10 år, skal atter i brug. Det kræver en større renovering, som Hofor - Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – sætter i gang med hjælp fra Krüger og NCC.

Renoveringen af vandbeholderen, der er en del af Danmarks største drikkevandsanlæg på Tinghøj ved København, vil sikre ekstra lagerkapacitet for rent drikkevand til hovedstadsområdet.

Højt hævet over byen i Gladsaxe kommune, der grænser op til København, ligger et 10 hektar stort område med græsklædte bakker. Fra hver bakke stikker en særpræget bygning udført i beton, kobber og stål sin næse op. Det er nedgangstårne til 11 vandreservoirer, der gemt i bakkerne tilsammen kan rumme vand til hele hovedstadens befolkning i et helt døgn. De fine skulpturelle bygninger er ligesom de underliggende vandbeholdere opført for mange år siden. De første i 1930’erne og den sidste i begyndelsen af 1970’erne.

Placeringen af vandbeholderne under jorden sikrer køligt og friskt drikkevand året rundt – også på en hed sommerdag. Men den underjordiske placering besværliggør samtidig vedligeholdelsen af beholderne. Selv små sprækker og utætheder i loft og vægge indebærer risiko for, at væde fra den omkringliggende jord kan sive ind i beholderen og forurene drikkevandet.

Ny beholder i den gamle

De gamle beholdere er blevet taget ud af drift i takt med, at Hofor konstaterede utætheder. Nu er kapaciteten ved at være så lille, at det har været nødvendigt at finde en ny og mere sikker renoveringsløsning. En sådan løsning har Hofor og ingeniørfirmaet Krüger fundet – og den føres ud i livet på vandbeholder nummer 12, der har stået tom siden 2002. Beholderen, der er Danmarks største, kan rumme 75.000 kbm vand, svarende til vandforbruget hos 750.000 mennesker i et døgn.

- Det har været svært at finde utæthederne – og svært at finde en renoveringsløsning, der ikke blot "lapper" eksisterende sprækker, men også fremtidssikrer beholderen. Sammen med Krüger har vi valgt en løsning, hvor vi bygger en ny beholder inde i den gamle. Det reducerer volumen en smule, men fjerner risikoen for forurening fra indsivende vand og sikrer dermed en god vandkvalitet, forklarer Jesper Elkjær, projektchef i Hofor.

Ny teknologi

Designet udføres i overensstemmelse med kravene til Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed (DDS).

- Designet medfører, at vi undgår nedrivning og kan bruge den nuværende beholder som klimaskærm for den nye. Samtidig opnår vi et meget højt sikkerhedsniveau, fordi forurening fra omgivelserne får ekstra svært ved at komme i forbindelse med vandet. Driften overvåges med den nyeste onlineteknologi. Det sikrer kortest mulige opholdstid i beholderen og giver vandkvaliteten et ekstra løft, siger markedschef Erling Fischer fra Krüger.

Ud over det nye beholderanlæg omfatter løsningen en ny pumpestation og et nyt SRO-anlæg til onlinestyring. Det nuværende tag udskiftes med en let stålkonstruktion.

Tidlig partnering

Projektet udføres som såkaldt tidlig partnering. Det betyder, at bygherre, rådgiver og entreprenør samarbejder omkring detailprojekteringen.

- Der er tale om et gigantisk projekt og komplicerede stålkonstruktioner og betonstøbninger. For eksempel er beholderens bund på størrelse med en fodboldbane. Derfor er det bedst og billigst, at vi udnytter hinandens kompetencer og viden bedst muligt. Og det gør vi gennem et tidligt og tæt samarbejde, siger Peter Kleis, projektleder i Hofor.

Udbudsrunden er netop afsluttet og NCC er valgt blandt flere bydere. Detailprojekteringen gennemføres således i partnering mellem NCC, Krüger og Hofor og afsluttes primo 2015. Hele projektet ventes færdigt i 2017.

Hele området, der er på 10 hektarer, blev fredet i 2000 og er ikke offentligt tilgængeligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094