Storbyer sætter gang i byggeriet
Landets fire største byer står for langt den største del af boligbyggeriet, viser ny undersøgelse
Det konkluderer byggevirksomheden Cembrit sammen med Dansk Byggeri i en ny undersøgelse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Undersøgelsen peger også på, at den massive folkevandring fra land og by til storby holder en hånd under efterspørgslen i en ellers trængt byggebranche.
Af de godt 19.000 nye boliger, som det seneste år har været under opførelse i Danmark, bygges mere end 41 procent af dem i eller nær en af landets fire største byer.
Kompenserer nedgang
Sammen med Dansk Byggeri vurderer Cembrit, at København, Aarhus, Aalborg og Odense snart vil tegne sig for halvdelen af landets boligbyggeri.
- Vi oplever i stadig stigende grad, at boligbyggeriet i storbyerne kompenserer for den nedgang, vi ser i andre områder af landet. Dermed oplever vi også selv, at storbyerne spiller en stadig større rolle som trækheste i byggebranchen, og det betyder for os, at vi kan opretholde vores salg af tag- og facadeprodukter, siger adm. direktør i Cembrit Mogens Fisker.
Seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen vurderer også, at danskernes vandring mod storbyerne afbøder en betydelig del af krisen i byggebranchen.
- Udfordringen er, at ikke alle boliger ligger der, hvor folk gerne vil bo, nemlig i storbyerne. Det giver et behov for at udbygge boligmassen i storbyerne, og det giver arbejde til byggevirksomhederne, uddyber Finn Bo Frandsen.
480.000 nye danskere
Ifølge de seneste befolkningsfremskrivninger vokser Danmarks befolkning med omkring 480.000 danskere frem mod 2040.
Og ifølge Danmarks Statistik vil de fordele sig med 160.000 nye københavnere, 75.000 nye aarhusianere, 25.000 nye aalborgensere og 16.000 nye odensianere.
Det svarer til, at godt 55 procent af befolkningstilvæksten sker i og omkring Danmarks fire største byer, og dertil kommer, at singlekulturen også stimulerer efterspørgslen efter boliger.
- Uddannelsesmulighederne ligger hovedsageligt i storbyerne, og det er ikke mindst universiteterne, som de unge flytter efter. Og når først de har studeret fem år eller mere i for eksempel København eller Aalborg, så er der en tendens til, at folk bliver boende og slår rødder i samme område, forklarer Finn Bo Frandsen.
Flere forberedelser
Blandt de største forberedelser til befolkningstilvæksten i storbyerne er omdannelsen af Nordhavnen i København.
Her skal i fremtiden være et blandet bolig- og erhvervskvarter med plads til 40.000 beboere og et tilsvarende antal arbejdspladser.
I Aarhus er en ny bydel ved at tage form på Aarhus Havn, og i Aalborg forventes en ny, stor bydel at skyde op omkring byens nye supersygehus, ligesom knap 3.000 ungdomsboliger lige nu er under opførelse.
Tilsvarende har Odense også nye boliger på tegnebrættet, og sammen med anlægsaktiviteter, opførelse af institutioner og andet følgebyggeri er der tale om et omfattende udbud af bygge- og anlægsopgaver.