Nye arbejdsområder for maskinstationer
Skal man arbejde med kloakering, på landbrug, i det åbne land og andre steder, kræver det autorisation
- Kloakmesteruddannelsen er for mig at se et oplagt arbejdsområde for maskinstationer. De vil på den måde kunne løse mange flere opgaver for den samme kunde, og de kan udnytte de maskiner, de i forvejen bruger til entreprenørarbejde, mere optimalt, siger Peter Hjortdal Andersen.
Autorisationen er lovpligtig, når man udfører afløbsarbejder fra og med tilslutning til hovedkloak, til og med gennembrydning af gulv, fundament eller ydermur mod jord, samt alle foranstaltninger til rensning af spildevand i det åbne land og alle afløbsforhold fra landbrugets driftsbygninger, herunder gyllesystemer.
Ovennævnte afløbsarbejde må kun udføres af den autoriserede virksomheds egne ansatte. Den landmand, der får udført arbejdet, må altså ikke hjælpe til med at samle rør, og det er strengt forbudt, at landmanden selv laver arbejdet, og kloakmesteren senere skriver for det.
- Hvis en kloakmester skriver for et arbejde, som en ikke-autoriseret har udført, risikerer man bøder fra Sikkerhedsstyrelsen i en ikke ubetydelig størrelse. Jeg opfordrer derfor landmænd og maskinstationer, der ønsker at udføre afløbsarbejde, til at uddanne sig til kloakmester, fordi det er en forholdsvis overkommelig opgave, siger Peter Hjortdal Andersen.
Flere pakker
Kloakmesteruddannelsen udbydes som AMU-kursus på blandt andet Learnmark Horsens, som er landets største kloakmesterskoler.
Uddannelsen kræver ikke nogen forkundskaber ud over almindlige skolekundskaber erhvervet i folkeskolen samt et bestået nivelleringskursus. Learnmark Horsens har samlet uddannelsen i fire uddannelsespakker, der gennemføres på daghold:
- Rørlæggeruddannelsen på 35 dage
- Kloakmesteruddannelsen Del 1 på 21 dage
- Kloakmesteruddannelsen Del 2 på 30 dage
- Praktisk eksamensøvelse på 15 dage.
Også fjernundervisning
Learnmark Horsens udbyder også uddannelsen til kloakmester som aftenundervisning kombineret med fjernundervisning.
- Vi tilbyder deltagerne på kloakmesteruddannelsen at følge undervisningen som live transmission via web-kamera. På den måde får deltagerne en større fleksibilitet i forhold til at følge undervisningen, og de minimerer derudover både tidsforbruget og kørte km, siger Peter Hjortdal Andersen og tilføjer, at to af deltagerne på den igangværende uddannelse er fra Bornholm. De giver udtryk for, at deltagelse i fjernundervisningen på Learnmark Horsens er deres eneste mulighed for at tage uddannelsen til kloakmester.
Den teoretiske eksamen afholdes kun en gang om året. I 2014 er det den 29. april. Eksamenen består af en syv-timers opgave udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen. Det betyder, at alle i hele landet er til eksamen i den samme opgave.
Den praktiske eksamen, som også er af syv timers varighed, afholdes efter behov på de skoler, der udbyder uddannelsen.
På Learnmark Horsens afholder man typisk op til fire praktiske eksamensforløb om året. De ligger som regel lige før og efter jul og i sommerferien.
- Vi oplever et stigende behov for uddannelse i sommerferien, så vi gør, hvad vi kan for at imødekomme den store søgning på de praktiske kurser på dette tidspunkt. Det næste sommerkursus starter den 21. juli 2014, fortæller Peter Hjortdal Andersen.