Behersket inspiration fra industrien
Byggeriet kan kun i beskedent omfang bruge industriforliget som inspiration, siger arbejdsmarkedsforsker
Nærlæsningen vil afdække, hvor meget inspiration der er at hente - rent bortset fra at den økonomiske ramme er blevet fastlagt.
- Men det er og bliver blot inspiration. Man kan ikke bare kalkere resultatet fra industrien til andre områder som for eksempel byggeriet. Der er en grund til, at vi ikke bare har én overenskomst men flere hundrede. Det er fordi, der er store forskelle og forskellige behov på de forskellige områder af arbejdsmarkedet, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet.
- Inspirationen kommer givetvis på de mere traditionelle områder med satser og reguleringer. Resten skal skræddersys til de enkelte områder. Hver branche har sine særpræg og udfordringer, og derfor må man tilpasse forholdene til den enkelte branche. Industrien har eksempelvis fratrædelsesgodtgørelser som ikke umiddelbart kan overtages af byggeriet, der er karakteriseret ved korte opsigelsesvarsler og stor jobmæssig fleksibilitet. Omvendt er for eksempel social dumping ikke et tema i industrien, mens det er det altoverskyggende tema i byggeriet. Både for lønmodtagere og mindre håndværksmestre er det helt afgørende med nye håndtag, så man ikke underløbes af billig udenlandsk arbejdskraft, så her skal byggeriet have forhandlet noget hjem, som ikke har fyldt noget ved industriforhandlingerne, siger han.
Trepartsforhandlinger
Henning Jørgensen tror ikke, at alle udfordringerne med udenlandsk arbejdskraft kan løses ved overenskomstforhandlingerne. Der er også brug for yderligere tiltag fra det offentliges side, og den del vil, vurderer han, blive en del af de trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som følger i foråret.
Seniorordning
Formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen, er enig med arbejdsmarkedsforskeren i, at industriforliget skal bruges som inspiration. Han ved, hvor han skal søge, idet han var en del af CO-industris forhandlingsdelegation.
- Når vi snakker om den økonomiske ramme er det nok mere end blot inspiration. Det er det, vi andre også kan få. Vi er netop nu i gang ved at analysere på, hvor mange af protokollaterne, som også med fordel kan finde anvendelse i vores overenskomst med Tekniq, men grundlæggende har vi andre udfordringer end industrien, siger han til Licitationen.
- Blandt andet synes jeg vi skal lade os inspirere af den seniorordning, der er indført med mulighed for reduceret arbejdstid. Efterlønsmassakren, som jeg foretrækker at kalde tilbagetrækningsreformen, har givet særlige udfordringer om tilrettelæggelse af arbejdslivet, så der er mulighed for at blive længere på arbejdsmarkedet. Også på uddannelsesområdet er der spændende ting, mens der ikke er noget om social dumping, som vi er nødt til at få gjort noget ved i byggeriet, siger Jørgen Juul Rasmussen.
Tid til analyse
Dansk Byggeri vil endnu ikke kommentere på industriforliget.
- Vi vil tage den tid, der er nødvendig til at analysere på, hvad der ligger i industriforliget, både det overordnede og i detaljerne, lyder den korte kommentar fra direktør Peter Stenholm, der forventer at have et bedre overblik i løbet af et par dage.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra lønmodtagernes topforhandler Peter Hougård Nielsen, formand for BAT-kartellet. Ifølge 3Fs forbundsformand Poul Erik Skov Christensen kan industriens overenskomst imidlertid bane vejen for bedre sygdomsdækning i byggeriet.
De kommende dage aftales på de enkelte områder køreplan for de afsluttede forhandlinger.