23948sdkhjf

Byggeriet skal være effektivt

Regeringen fremlægger i dag en byggepolitisk strategi, der skal forbedre branchens rammevilkår og gøre den mere effektiv. Det skal blandt andet ske ved at forenkle regler og fjerne unødig regulering
Byggeriet i Danmark skal gøres mere effektivt og konkurrencedygtigt.

Det er formålet med regeringens nye byggepolitiske strategi, som regeringen lancerer i dag.

Strategien er regeringens bud på, hvordan man løser de udfordringer, som byggeriet står overfor.

Sammenlagt indeholder den 34 konkrete initiativer, der har fokus på blandt andet uhensigtsmæssige reguleringer, komplekse offentlige udbud, ineffektiv konkurrence og manglen på bydere til store byggerier.

Med strategien lægger regeringen op til, at reguleringen på byggeområdet skal forenkles, så der kan skabes mere vækst i branchen. Det skal blandt andet ske ved en gennemgang af lovgivningen for at finde ud af, om der sker uhensigtsmæssig dobbeltregulering på nogle områder; om der er mulighed for at forenkle sagsbehandlingsprocedurer, og om der kan ske en forenkling af reguleringen for at fremme branchens produktivitet.

Derudover skal der gennemføres en analyse af, om der er fordele ved at samle den tekniske byggesagsbehandling i større enheder.

Unødig regulering

For at øge byggebranchens konkurrenceevne, lægger regeringen op til, at der laves en gennemgang af byggelovgivningen for at sikre størst muligt harmonisering med regler i vores nabolande og for at få fjernet unødvendige danske standarder og reguleringskrav.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) er ikke i tvivl om, at en effektiv byggebranche er afgørende for vores vækst og velstand i fremtiden.

- Der er behov for en samlet strategi på byggeområdet, så dansk byggeri kan agere så effektivt som muligt i den verden, vi har i dag. Helt konkret skal vi blandt andet revidere byggeriets aftalesystem, så det kan blive mere tidssvarende for alle parter. Vi skal have mere bæredygtighed ind i byggeriet. Og vi skal kigge nærmere på den tekniske byggesagsbehandling, på koordinering af de kommunale udbud og på forholdene omkring udbud i det statslige byggeri. Vi skal over en bred kam sikre, at vi får et effektivt byggeri med et godt samarbejde på tværs af myndigheder, faggrupper og landegrænser, siger Rasmus Helveg Petersen.

Byrder ved udbud

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad før har belyst, så oplever byggebranchen, at der ofte er en række byrder forbundet med at byde på offentlige opgaver - for eksempel i form af krav i udbud.

Regeringen vil derfor sætte gang i et arbejde, som skal munde ud i vejledninger, der kan medvirke til at mindske virksomhedernes udbudsomkostninger.

Det skal blandt andet ske på baggrund af en netop afsluttet analyse af udbudspraksis i andre lande. Analysen har identificeret konkrete initiativer i Sverige, Holland og Storbritannien, som kunne være relevante at lade sig inspirere af i Danmark.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen, er overbevist om, at strategien vil effektivisere byggeriet.

- En reduktion af omkostningerne i det almene boligbyggeri vil givetvis skærpe konkurrencen på byggemarkedet og gøre alle involverede mere omkostningsbevidste – og byggeriet mere effektivt. Jeg er ikke i tvivl om, at der er en gevinst at hente, men jeg siger ikke, at det kan gøres med et snuptag. Nu kikker vi tingene efter i sømmene og jeg ser også frem til, om der er inspiration at hente i udlandet. Alle input, der kan bidrage til effektivisering af det almene byggeri, er velkomne. Det støtter boligbyggeriet og det støtter leverandørerne, siger han.

I alt har 12 ministerier deltaget i arbejdet med den byggepolitiske strategi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109