Nu begynder kampen mod social dumping i EU
Kommissorium for nynedsat udvalg indeholder fem områder, hvor der skal sættes ind med initiativer
- Udenlandsk arbejdskraft, der udnyttes; udenlandske virksomheder, der undlader at betale skat og moms; og danske regler om arbejdsmiljø, der ignoreres. Social dumping er et stigende problem på det danske arbejdsmarked. Derfor nedsætter regeringen nu et kommissorium, der skal finde løsninger på problemerne. Udvalgsarbejdet skydes nu i gang, og det er godt for kampen mod social dumping, siger Socialdemokraternes ordfører på området, Ane Halsboe-Larsen.
Offentlige klausuler
Hun henviser til, at der er afsat 65 mio. kr. på finansloven til at skærpe kontrollen, og udvalget skal nu finde konkrete forslag til tiltag, der kan modvirke social dumping:
- Kommissoriet er nu lagt fast, og udvalgets opgaver falder i fem temaer, bedre kontrol, styrket håndhævelse, arbejdsklausuler i offentlige tilbud, mulighed for registrering af carbotagekørsel og indhentning af erfaringer fra andre lande. Udvalgets arbejde skal være færdigt 1. oktober 2012, men der kan sættes initiativer i gang undervejs, hvis der er behov for det. Arbejdsmarkedets parter vil løbende blive inddraget i udvalgets arbejde, fortæller Ane Halsboe-Larsen videre.
Ordentlig kontrol
Ane Halsboe-Larsen anklager den tidligere regering for ikke helhjertet at bekæmpe social dumping:
- Der er ingen tvivl om, at vi skal sikre en ordentlig kontrol af, om der er tale om reelle selskaber, der også arbejder i Polen, eller om der er tale om rene skuffeselskaber. Vi skal løse problemet både nationalt og på EU-plan. Vi har et indre marked, hvor man kan krydse grænserne for at arbejde i de lande, som man ønsker. Reglerne siger dog også, at arbejde skal ske på samme vilkår som i modtagerlandet. Arbejde i Danmark skal altså ske på danske løn- og arbejdsvilkår, siger Ane Halsboe-Larsen.