23948sdkhjf

Organisationer roser regeringens strategi

Regeringen kommer generelt godt i mål med den byggepolitiske strategi, mener brancheorganisationer
Fra tre af byggeriets brancheorganisationer lyder der ros til regeringens byggepolitiske strategi. Men der er også enkelte kritikpunkter.

Adm. direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen mener, at regeringens byggepolitiske strategi kommer vidt omkring, men påpeger også et par blinde områder.

- Det er rigtig godt, at hele 12 ministerier har nikket til strategien, som vi har ventet længe på. Den brede opbakning vil forhåbentlig sikre, at indsatserne bliver til noget, også dem, der rækker længere ud i fremtiden. Dansk Byggeri håber på, at strategien vil samle bred politisk opbakning og tillige inddrage branchen i udmøntningen af de mange initiativer, siger han.

Dansk Byggeri kvitterer for, at strategien har fokus på behovet for forenkling af reguleringen, da den nuværende regulering fordyrer byggeriet unødigt.

- På netop reguleringsområdet har strategien endda allerede haft indflydelse gennem flere initiativer, der er med i vækstpakken fra juni måned i år. Det er meget glædeligt, at der også er fokus på både sagsbehandlingstider og behovet for kompetencer i kommunerne. At samle sagsbehandlingen i større enheder er et af de initiativer, som vi venter os meget af, siger Lars Storr-Hansen.

Lønsomme projekter

Lars Storr-Hansen understreger strategiens gode forslag om tidlig inddragelse af entreprenørerne, når et projekt skal udformes, men Dansk Byggeri savner fokus på kvaliteten i selve udbudsmaterialet.

- Strategien konstaterer, at der er få bydende på de store projekter, men synes at overse, at det skyldes, at branchen er blevet meget mere opmærksom på risikovurderinger og behovet for at have lønsomme projekter. Mange projekter udbydes i den henseende på urealistiske vilkår. Der er behov for en gennemgang af den måde, som den offentlige sektor udbyder sine projekter på. Der er behov for, at materialet bliver bedre, og at bygherrerne erkender, at risiko og indtjening er blevet helt centralt for branchen. Det er slut med prestigebyggeri, hvis det giver røde tal på bundlinjen, siger Lars Storr-Hansen.

Håber på opbakning

Hos DI Byg roser branchedirektør Elly Kjems Hove regeringens arbejde.

- Vi håber på bred politisk opbakning til strategien. Vi tror på, at den kan bidrage til at gøre den danske byggesektor mere konkurrencedygtig. Vi vil særligt fremhæve strategiens fokus på regelforenkling og internationalisering. Ikke mindst omkring byggesagsbehandling, hvor vi håber initiativerne kan være med til at effektivisere sagsbehandlingen og dermed reducere omkostningerne til byggeri i Danmark, siger Elly Kjems Hove.

Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet, er overvejende positiv, men kalder samtidig strategien “en buket med både roser og tidsler".

- Der er grund til at anerkende, at man for første gang laver en samlet strategi. Byggeri er indviklet og underlagt meget lovgivning, men nu tager man fat i at forenkle lovgivningen, så byggebranchen kan blive mere produktiv. Men alle medaljer har en bagside. Som repræsentant for de små og mellemstore virksomheder, kan man være bekymret for, at regeringen vil klumpe større udbud. Vi mener mindre udbud skaber større konkurrence og bedre priser, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078