23948sdkhjf

Ældre erhvervsaktive betaler dyrt

Forhøjelsen af topskattegrænsen i skattereformen gælder ikke for personer, der har nået "folkepensionsalderen"
"Lavere skat på arbejde". "Lavere skat for beskæftigede". "Det skal kunne betale sig at arbejde". "Danskerne skal arbejde mere".

Det er nogle af de overskrifter, som regeringen præsenterer sin skattereform under.

Men for én befolkningsgruppe, skal det åbenbart ikke kunne betale sig at arbejde – personer, der når folkepensionsalderen.

Én trediedel af den samlede skattelettelse går til forhøjelse af topskattegrænsen, men skattelettelserne kommer ikke til at omfatte personer over 65 år.

- Forhøjelsen af topskattegrænsen omfatter ikke personer, der er over folkepensionsalderen. Personer, der inden indkomstårets start har nået folkepensionsalderen, omfattes ikke af den forhøjede topskattegrænse. For denne persongruppe fastholdes den gældende topskattegrænse på 389.900 kr. i 2013 og 409.100 kr. fra og med 2014, hedder det i regeringens forslag til en skattereform, der blev fremlagt i tirsdags.

Dyr reform

Det betyder i praksis, at den tømrermester eller de 20.000 andre erhvervsaktive, der er så uheldige at være 65 år og derover, fortsat skal betale topskat fra 409.100 kroner, mens folk under 65 år først betaler topskat fra 467.000 kroner.

Det betyder en ekstraskat på den 65-årige i størrelsesordenen 10.000 kr. årligt, hvortil kommer en beskæring af folkepensionens grundbeløb på cirka 14.000 kr.

Alt i alt koster skattereformen dermed den 65-årige, der fortsat er på arbejdsmarkedet, cirka 24.000 kr.

Absurd

Det får direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup til at reagere.

- Hvis formålet med forhøjelsen af topskattegrænsen er at øge arbejdsudbuddet, hvad så med de cirka 20.000 topskatteydere over 65 år, der fortsat er erhvervsaktive. Hvorfor tænker regeringen ikke på dem? Det er helt absurd, siger Bjarne Hastrup.

Bjarne Hastrup mener, at skattereformen overordnet mangler nogle elementer, der kan få arbejdsgiverne til at holde på seniorerne.

- Det er uforståeligt at indføre en aldersgrænse på arbejdsmarkedet i en tid, hvor både EU, politikere og arbejdsmarkedet taler om at fjerne aldersgrænser og netop nu, hvor det er så vigtigt, at vi alle bidrager med at arbejde mere, mener Bjarne Hastrup.

Urimeligt

Håndværksrådets adm. direktør, Ane Buch Larsen, håber, at den borgerlige opposition går i realitetsdrøftelser med regeringen om en skattereform, og et af de punkter, de passende kunne tage fat i og rette op, er diskriminationen af erhvervsaktive over 65 år:

- Det er selvfølgelig ikke rimeligt, at erhvervsaktive over 65 år ikke har samme skattesatser som alle andre på arbejdsmarkedet. Det er samtidig i strid med regeringens egne intentioner om, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet. Der skal tværtimod være gode erhvervsvilkår for selvstændige, der arbejder i en høj alder. Det skal de ikke straffes for. I stedet for at få folk til at blive på arbejdsmarkedet betyder eliminationen af topskatteforhøjelsen for de ældre, at der skabes incitament til at trække sig tilbage, siger Ane Buch Larsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094