23948sdkhjf

El-eftersyn for svære til ufaglærte

Brancheorganisation mener, at udførte el-eftersyn viser, at der er brug for elektrikere på dette område. Bygningssagkyndige afviser
Det lovpligtige el-eftersyn i forbindelse med et huseftersyn udføres tre ud af fire gange af den personligt autoriserede elinstallatør selv, når installatører udfører eltjek, og ifølge brancheorganisationen Tekniq viser det, hvor svært el-eftersyn er i praksis. Og Tekniq mener, at det burde være uddannede og erfarne elektrikere, der udførte det, og ikke byggesagkyndige med få dages el-kursus, som det er muligt nu.

- Et el-eftersyn er efter vores mening ikke en opgave, som man kan udføre uden uddannelse og erfaring i faget. Vores medlemsvirksomheder sender de bedste og mest erfarne ud, netop fordi det ikke er en opgave, man kan klare med et par dages kursus, siger teknisk chef i Tekniq, Christian Jarby.

En af de helt store spillere på huseftersyns-markedet, der benytter bygningssagkyndige med den mindre el-uddannelse, er de rådgivende ingeniører i OBH-Gruppen.

Og firmaet afviser Tekniqs synspunkt.

- Det holder ikke. Vores folk har en bred byggeteknisk uddannelse og erfaring og har oven i det fået specialiseret elviden og været i praktisk el-eftersyns-træning under ledelse af den autoriserede elinstallatør, vi har ansat. Så det er fuldt forsvarligt, siger adm. direktør i OBH Ingeniørservice Steen Hansen.

For komplekst

Medlemsundersøgelsen fra Tekniq viser, at i 72 procent af virksomhederne udfører den personligt autoriserede installatør selv el-eftersynet - ellers er det overmontører eller særligt erfarne medarbejdere, der gør det.

Årsagen er ifølge teknisk chef i Tekniq, Christian Jarby, kompleksiteten i el-eftersyn, som blandt andet skyldes, at man skal vurdere elinstallationer i husene ud fra de regler i den stærkstrømsbekendtgørelse, der var gældende i den periode, hvor bygningen blev bygget.

- Politikerne har valgt ikke at benytte regler med tilbagevirkende kraft på dette område. Og det betyder, at hvis en el-installation fra 1950’erne var lovligt udført dengang, bliver de ikke noteret som en fejl i eleftersyn, selv om der gælder andre regler nu, siger han.

Det betyder ifølge Tekniq, at det er nødvendigt med indsigt i stærkstrømsbekendtgørelsens udvikling og ændringer over årtier, og indsigt i de materialer, der blev benyttet i en bestemt periode.

- For at kunne vurdere den slags korrekt, kræver det stor viden og erfaring, eller kan der nemt ske en fejl, siger Christian Jarby.

2.000 el-eftersyn

De bygningssagkyndige er meget uenige.

Siden 1. maj har OBH Ingeniørservice i OBH-Gruppen gennemført over 2.000 el-eftersyn, og adm. direktør i OBH Ingeniørservice, Steen Hansen mener, at deres erfaringer viser, at det fungerer, og at Tekniq skyder helt ved siden af.

Han mener, at deres bygningssagkyndige er klædt rigtig på til el-eftersynene, og hvis der opstår tvivl under et eleftersyn, tilkaldes den autoriserede elinstallatør, som OBH har ansat

- Vores måde at lave el-eftersyn på er fuldt forsvarlige og Tekniqs synspunkt er ikke sagligt, siger Steen Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.29