23948sdkhjf

Unge med lave karakterer vælger erhvervsskole

De unge deler sig i to grupper, når der vælges uddannelse
For de unge, der sidste år begyndte på det almene gymnasium, var karaktergennemsnittet 7,1 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve. Det tilsvarende gennemsnit for de unge, der begyndte på en erhvervsuddannelse som eksempelvis tømrer, var 4,4.

Det viser en analyse, som Agenda, Dansk Arbejdsgiverforenings arbejdsmarkedspolitiske analyse, har foretaget.

Martin D. Munk, professor på Aalborg Universitet, kalder det en meget markant forskel.

- Det er nærmest rystende og siger noget om, i hvor høj grad ungdommen i dag er polariseret. Det er dårligt nyt, når vi gerne vil højne niveauet på erhvervsuddannelserne, for erhvervsuddannelserne får tydeligt mange elever med utilstrækkelige færdigheder fra folkeskolen, siger han.

Direktør på et af Danmarks største uddannelsescentre, CPH West, Eva Hofman-Bang, kan sagtens genkende mønsteret fra analysen.

- Unge fra folkeskolen vil helst i gymnasiet, for det er kulturen i folkeskolen, at det er den vej, man går, og det giver mere prestige. For mange af vores elever på erhvervsuddannelserne er deres studievalg et resultat af, at de ikke havde høje nok karakterer til at kunne komme i gymnasiet. Så derfor måtte de vælge en erhvervsuddannelse i stedet. Det gælder ikke på alle linjer, men for en stor del er det billedet, siger hun.

Det giver erhvervsskolerne nogle vanvittige udfordringer, mener hun.

- Vi bruger rigtigt mange ressourcer på ekstra uddannelse og bruger megen energi på de meget svage. Det går ud over de ambitiøse, som vi meget gerne ville bruge flere midler på. Det bliver vi nødt til, hvis vi på langt sigt skal styrke erhvervsuddannelsernes popularitet og få flere til at gå den vej, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093