23948sdkhjf

Arkitekter i ny global solenergi-rolle

Solceller og solpaneler udgør ikke længere et påklistret og arkitektonisk uvelkomment element i fremtidens byggeri
Direktør Steen Frederiksen fra den franskejede solcelleleverandør Ecotemis kommer egentlig fra olieindustrien, men som så mange andre har han set fremtidens neonskrift, der med store bogstaver efterlyser mere miljøvenlige og bæredygtige energikilder.

Derfor er han hoppet på solcellevognen, der i modsætning til tidligere nu i høj grad tiltaler også arkitekter med æstetiske ambitioner for fremtidens bygninger.

- Solceller er blevet interessante, for nu kan arkitekter arbejde med det og modulere det som et byggemateriale. Der er med andre ord sket et skift, hvor du kan arbejde med solceller i hele bymiljøet og det gør det attraktivt også for arkitekter, siger han til Licitationen.

Vigtigt politisk skridt

Han ser positivt på, at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) også er blevet bygningsminister:

- Det skridt er nødvendigt. Men Danmark er stadig et vindland, og vind er det, der er blevet fokuseret på. Du kan også se det på, hvor lidt der i virkeligheden debatteres sol og soltilskud. Jeg vil ikke sige, at politikerne har sovet i timen, men de har i hvert fald givet andre energikilder end vind for lidt fokus, siger Steen Frederiksen, der understreger, at det, der inspirerede ham til for to år siden at gå ind i Ecotemis var museet Aros i Aarhus med dets flerfarvede udsigtscirkel i toppen :

- Den mangefarvede løsning kunne man have lavet i solpaneler, og hvis vi er henne, hvor man faktisk kan lave et kunstværk, så er verden åben for den nye teknologi. Og så er der heller ikke flere undskyldninger tilbage for arkitekterne, siger han.

Solpaneler syet på mål

Han er på det rene med, at arkitekternes projekter også skal hænge sammen økomisk, men nu er vi derhenne hvor springet sker.

- Derfor er det vigtigt, at vi går ind som nogle af de banebrydende. Vi er jo et fransk firma, så vil plejer at sige, at vi kan tilbyde haute couture-løsninger, siger Steen Frederiksen.

Og det betyder jo “finere syning", altså at noget bliver fremstillet efter personlige mål, men det forhindrer ikke også mere almindelige bygherrer i at tænke disse løsninger ind, mener han.

- Vi tror på, at hvis vi får “high end"-markedet til at flytte sig, får du også den næste del af markedet til at flytte med.

Steen Frederiksen ser tegn på, at flere arkitekter ser solenergi-løsninger som interessante.

- Vi har i Ecotemis valgt Danmark, blandt andet fordi vi har fantastisk gode spydspidsarkitekter, og med vores 25 projekter i pipeline, over hele verden, kan disse arkitekter være med til at positionere danskdesignede bymiljøer.

Adm. direktør Jan Bruus Sørensen fra ai-gruppen, som Ecotemis deler hus og samarbejde med, tilføjer:

- Solcelle-løsninger behøver ikke engang blive dyrere end andre energiløsninger, hvis det - for eksempel i supersygehuse - tænkes ind i god tid og integreres intelligent i byggeriet, siger han til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104