Danske byggefirmaer holdes ude af Tyskland
Danske byggefirmaer kvæles i jungle af administrative krav og trusler om store bøder
Det fortæller Dansk Byggeri, som kalder det tyske system for en administrativ jungle, som mange opgiver.
- Det er meget omfattende for danske firmaer, der ønsker at komme ind på det tyske marked inden for bygge og anlæg. Bare for at komme ind skal man udfylde rigtig mange formularer og tage stilling til alle mulige ting, der kræver research. Hele seks steder skal man tilmelde sig til forskellige myndigheder, og det er der altså ikke særlig mange firmaer, som har kræfter og ressourcer til at klare på egen hånd, og flere giver op undervejs, siger Anita Kurowska Larsen, der er eksportrådgiver i Dansk Byggeri.
Kæmpe bøder
Og de tyske myndigheder inden for told og skat er ikke til at spøge med. Der kan gives helt op til en halv mio. euro eller næsten fire mio. kroner i bøde til et dansk firma, der ikke har fulgt reglerne på området, når de arbejder i Tyskland.
Så hvis man vil ind på det tyske marked, hvor der er opgaver at få for danske firmaer både større fagentrepriser og mindre specialiserede opgaver inden for blandt andet renovering, så skal man regne med en del arbejde bag computer-skærmen og i dialog med de tyske myndigheder, og det er et must at kunne tale tysk.
Et af de firmaer, der har prøvet kræfter med de tyske myndigheder og givet op, er murermester i Tønder, Christian Petersen & Søn.
Ifølge indehaveren, murermester Hans Petersen, er der alt for meget bøvl, og han har opgivet det tyske marked et par kilometer væk.
- Det er helt utroligt, hvor meget papirarbejde, der var i den sag. Det koster rigtig mange ressourcer og tid. Så vi har valgt at droppe det, da vi simpelthen ikke har kræfter til det. Men det er da meget ærgerligt, at vi ikke skal have del i de opgaver, der ligger så tæt på for os, siger Hans Petersen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Hans firma er specielt gode til særlige renoveringsopgaver, og de fik tilbudt en opgave 10 km syd for grænsen til 20.000 kr. Og selv om de da har en tysktalende regnskabskyndig, måtte de opgive grundet det omfattende papirarbejde.
Besværlig fremover
Og det er da også arbejde for administrative feinschmeckere.
Ifølge Anita Kurowska Larsen er det ikke bare besværligt inden selve opgaven.
Der kan også være administration de efterfølgende år, hvor der kan komme henvendelser fra de tyske told- og skatte-myndigheder.
En af de særlige problemer i Tyskland er den såkaldte entrepriseskat, der kan betyde, at de danske underentreprenører kan skulle kautionere for et beløb i flere år.
Det kan man dog få fritagelse for, siger Anita Kurowska Larsen. Og hun mener ikke, at de tyske myndigheder bevidst chikanerer udenlandske byggefirmaer.
- De tyske myndigheder inden for told og skat er paranoide, og desværre ikke uden grund. Der er andre udenlandske firmaer, som snyder på dette område. Og selv om de danske firmaer har et godt ry i Tyskland, bliver de alligevel ramt af de komplicerede regler, siger Anita Kurowska Larsen.
Giv ikke op
Hun mener dog stadig, at det tyske marked er interessant, og hun opfordrer firmaer til at søge rådgivning på dette område. For der er meget arbejde at få i Tyskland.
Anita Kurowska Larsen peger på, at især i Midt- og Sydtyskland er der gang i byggeriet, og derfor er det relevant for danske firmaer at ruste sig til de områder - trods besværet.