23948sdkhjf

Ildsjæle skaber lokalt samlingspunkt

Dyssekilde Station i Nordsjælland står efter længere tids forfald nu restaureret og klar til at blive lokalt samlingspunkt
Efter mange års forfald, men med en indsats fra lokale indbyggere står Dyssekilde Station mellem Hundested og Hillerød nu klar til at blive den lille by Torups samlingspunkt.

Stationen er blevet grundigt restaureret og ikke mindst lokale ildsjæle har sikret, at stationen nu får en ny funktion som et lokalt samlingssted.

Indvielsen finder sted næste lørdag til tonerne af nykomponeret jernbanemusik og med tale af Halsnæs Kommunes borgmester Helge Friis (S), som ankommer med tog kl. 12.08.

Den bevaringsværdige bygning er opført i 1916, men har de senere år stået forfalden hen. Men nogle borgere i og omkring Torup ville det anderledes og skaffede støtte til en restaurering hos Realdania, LAG Halsnæs, som giver EU-støtte til udkantsområder, samt Halsnæs Kommunes Bygningsbevaringsfond og bygningen er nu restaureret af lokale kræfter.

Bred opbakning

Dyssekilde Station vil fremover være fuld af liv og bliver også arbejdsplads for Miljø- og energikontoret og Torup Bogby.

Under hele forløbet har der været er bred opbakning fra lokalbefolkningen til projektet, der også har skabt arbejde til lokale håndværkere.

- Vi har haft al den ekspertise, vi skulle bruge, inden for en radius af fem kilometer. Vi har bevaret alle de gamle vinduer, vi har genopbygget skorstene, isoleret fra fundament til kvist. Vi har været helt i bund og helt til tops, siger projektets leder og initiativtager, Peter Plant.

Summer af liv

Mens restaureringen har stået på, har der på udendørsarealerne været madmarked hver anden lørdag hele sommeren igennem, hvor der blandt andet er blevet solgt lokale produkter: I Realdania håber man, at forvandlingen af Dyssekilde Station fra tom bygning til samlingspunkt i et lokalsamfund, kan inspirere andre.

- Rundt om i landet står mange små stationsbygninger tomme og ubenyttede hen - der er generelt tale om huse af høj kvalitet både teknisk og arkitektonisk og ofte med stor bevaringsværdi. Projektet på Dyssekilde Station er et fint eksempel på, hvordan denne type bygninger kan genanvendes og igen blive et aktiv i lokalsamfundet. siger Eske Møller, der er projektleder i Realdania.

Indvielsen finder sted næste lørdag den 29. september kl. 12.08.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097