23948sdkhjf

Signalforvirring om den fremtidige arbejdstid

Politikerne, arbejdsgiverne i DA og fagbevægelsen spilder alt for megen tid med at diskutere, om danskerne, når de skal arbejde mere, skal miste én eller to helligdage, eller måske et par feriedage.

Det er på tide at vågne op til virkelighedens verden, den verden hvor mindre og mellemstore virksomheder hver dag kæmper en sej kamp for at overleve, trods unfair konkurrence fra social dumping, et alt for højt skattetryk, administrativt bøvl og økonomiske byrder som eksempelvis de håbløse G-dage, der er en alvorlig hæmsko for at øge arbejdskraften.

Det er desværre meget betegnende for regeringens holdning, at den i forbindelse med trepartsforhandlingerne fuldstændig overser repræsentanter for de små- og mellemstore virksomheder, særligt når det er her, væksten skal komme. Arbejdsgiversiden er repræsenteret ved de store virksomheder, men de har selvsagt ikke samme interesser som de små og mellemstore virksomheder.

Fokusér i stedet på de faktorer, der for alvor kan øge beskæftigelsen. Regeringens vigtigste opgave må være at skabe nogle rammebetingelser, så vi kan drive privat virksomhed i Danmark uden at skulle bruge op til en tredjedel af tiden på unødigt skrivebordsarbejde. Tid som virksomhederne i stedet burde bruge på at skabe øget produktivitet og beskæftigelse.

Den unfair konkurrence fra specielt østeuropæiske virksomheder fastholder den danske byggesektor i hængedyndet. Indsatsen mod social dumping skal derfor øges meget markant, og det kan ikke kategorisk afvises, at en fremtidig dansk byggesektor med danske byggearbejdere er afhængig af indførelse af en lovpligtig minimallønsoverenskomst, som alle virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal overholde.

Samtidig skal virksomheder og bygherrer, der entrerer med ikke lovlige virksomheder, kunne straffes med bøde, der som minimum udgør fortjenesten ved at entrere med disse "sorte" firmaer. Det må i øvrigt undre, at når man nu endelig har fundet på en effektiv måde at bekæmpe det sorte arbejde på i form af BoligJobordningen, nedlægger man den igen i stedet for at forbedre ordningen, så den kommer på niveau med, hvad der kendes fra Sverige. Det ville også være et effektivt værn mod illegale udenlandske virksomheder og øge beskæftigelsen for dansk arbejdskraft markant.

Alle økonomer er enige om, at væksten i Danmark skal komme fra de små- og mellemstore virksomheder. Derfor nytter det ikke noget, når kommunerne holder "udbudsmasssebryllupper", som reelt udelukker mindre og mellemstore virksomheder fra at byde på opgaverne. Kommunerne må i stedet om nødvendigt tvinges til at udbyde alle opgaver i fagentrepriser - og i en størrelse, som de små- og mellemstore virksomheder kan klare, både omfangsmæssigt og geografisk. Samtidig har en sådan udbudsform, den kæmpe sidegevinst, at der vil blive ansat mange flere elever.

I dag sikrer de store virksomheder sig opgaverne i kommunerne og hyrer derefter ofte udenlandske firmaer som underentreprenører til at udføre opgaverne. Det skaber ingen vækst i Danmark. Tværtimod ryger vores skattekroner direkte ud af landet, og så er det ret ligegyldigt, hvor mange milliarder regeringen vil kickstarte Danmark med.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094