Bonusordninger kan give falske ulykkestal
3F kritiserer bonus-system, der kan virke som et økonomisk incitament til ikke at anmelde ulykker
Det er nogle af de overvejelser, som blandt andet 3F har i kølvandet på en chokrapport fra LO, der viser, at rigtige mange arbejdsulykker ikke anmeldes.
LO-undersøgelsen, der bygger på tal fra skadestuer, konkluderer, at op mod 75 procent af alle arbejdsulykker, der behandles på skadestuen, ikke anmeldes.
Og halvdelen af de alvorlige arbejdsulykker som amputationer og knoglebrud anmeldes ikke generelt på det danske arbejdsmarked.
Inden for bygge- og anlægsområdet er der tale om hele 81,2 procent af det reelle antal ulykker, der ikke bliver anmeldt.
Tal chokerer
Hos både 3F og Dansk Byggeri chokerer de nye tal og giver stof til eftertanke.
Ifølge faglig sekretær i 3F BJMF, Michael de Gier, kan der være forskellige årsager til de få anmeldelser.
Motiver kan være forskellige fra store til små.
- Der kan være mindre virksomheder, der ikke har orden i tingene og eksempelvis har hyret for billige udlændinge på ulovlige vilkår. Og de frygter den ekstra opmærksomhed fra myndighederne, som anmeldelse af en ulykke vil føre til, siger han.
Han peger dog også på, at de større virksomheder kan have en interesse i ikke at anmelde ulykker.
Blandt andet voksende krav til en lav ulykkesstatistik i forbindelse med at få udbudte store opgaver.
- Der kan være afgørende for, om man får en opgave eller ej, hvor godt styr, man har på arbejdsmiljøet. I dag fylder arbejdsmiljø en større procentdel af mange af de store udbud. Og som udgangspunkt er det jo sympatisk, men samtidig kan det have en uheldig konsekvens, da det er et incitament til at anmelde færre ulykker, siger Michael de Gier,
Flere entreprenører har samtidig en såkaldt bonusordning på ulykkesområdet, der betyder, at en gruppe ansatte får et økonomisk bonus, jo færre arbejdsulykker, der er i gruppen.
Uheldig belønning
Dette system har tidligere i Licitationen - Byggeriets Dagblad været anklaget for at medføre spekulation og pres for ikke at anmelde for den enkelte, der er udsat for en ulykke.
3F har ikke nogen konkrete sager på det, men faglig sekretær, Michael de Gier fra 3F BJMF frygter, at det kan foregå i det skjulte, da det økonomiske incitatement kan tage over.
Han mener, at der er uheldige elementer i bonusordningen, og han foreslår i stedet, at der kan laves en ordning, der belønner omvendt, så de medarbejdere, der opdager nærved-ulykker og gør ledelsen opmærksom på det, får et bonus
Nye initiativer
Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri giver den nye rapport fra LO også dybe panderynker.
Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen kalder tallene chokerende, og organisationen vil nu nærstudere rapporten og analysere, hvad de kan sætte i gang.
Og de vil også se på bonusordninger.
- Vi tror ikke, at der spekuleres i det, men jeg kan godt se, at det kan bruges uheldigt, men det må vi se nærmere på, siger Mette Møller Nielsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.