23948sdkhjf

Brodne kar

Det bør være en selvfølge, at arbejdsgiverne sikrer deres medarbejdere bedst muligt mod arbejdsulykker. Og skulle ulykken så undtagelsesvis alligevel ske, burde det være en lige så stor selvfølge, at ulykken indberettes til rette myndighed.

Heldigvis er de fleste arbejdsgivere ordentlige mennesker, der lever op til deres ansvar, men der findes tydeligvis også brodne kar, der optræder dybt uansvarligt.

Tallene fra den seneste undersøgelse af det reelle antal af arbejdsulykker i forhold til det faktisk indberettede antal er rystende læsning og afslører en dybt uansvarlig holdning hos de arbejdsgivere, der undlader at indberette ulykkerne.

Ifølge undersøgelsen er det halvdelen af de mest alvorlige arbejdsulykker, som eksempelvis knoglebrud og amputationer, der ikke anmeldes.

Der er altså ikke tale om "bagateller", der klares med et stykke plaster fra den på byggepladsen placerede førstehjælpskasse, men alvorlige uheld, der risikerer at invalidere medarbejderne for livstid.

Det er i sig selv forkasteligt ikke at anmelde alvorlige uheld, men det bliver så meget desto mere alvorligt, når undladelsen risikerer at ramme medarbejderen på lang sigt i form af, at der ikke kan søges erstatning.

Problemet kan let løses ved, at fjerne indberetningspligten fra arbejdsgiverne og overlade det til behandlingssektoren – skadestuer og de praktiserende læger.

Det burde ikke være nødvendigt med så drastiske skridt, men holder tallene i undersøgelsen, og det har vi ingen grund til at betvivle, må det konstateres, at de arbejdsgivere, der har tingene i orden, rammes af, at andre i bedste fald sjusker, i værste fald bevidst udelader indberetninger.

Det kan ikke være meningen, at en medarbejder, der er kommet til skade på sin arbejdsplads og har nok at gøre med at blive rask, også skal være ansvarlig for at sikre, at der sker en indberetning af arbejdsskaden. Men det sker faktisk ifølge undersøgelsen i omkring 3000 tilfælde årligt med alvorlige arbejdsskader.

Den situation SKAL laves om, og kan arbejdsmarkedets parter ikke selv finde ud af det, så må politikerne på banen. Om nødvendigt med sanktioner, der kan mærkes på virksomhedernes pengepung.

Til gengæld må myndighederne også sikre, at hvis en arbejdsgiver ved en fejl anmelder en arbejdsulykke det forkerte sted, kan det aldrig ramme den skadeslidte medarbejder, der helt uskyldigt bliver offer både for en ulykke og økonomisk offer. Alt andet er uanstændigt og uværdigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096