23948sdkhjf

Hjælp til det hårde knæarbejde

Med støtte fra Forebyggelsesfonden er der udviklet en ny type knæpude til blandt andre gulvlæggere - nu skal man blot finde en producent
Der er hjælp på vej til gulvlæggere og andre, der har arbejde som ofte må udføres liggende på knæ og derfor hyppigt rammes af blandt andet af slidgigt.

Der er udviklet en ny prototype knæpude, som en række gulvlæggere er så begejstrede for, at de håber, at den vil blive sat i produktion.

- Der er tale om en klar forbedring i forhold til de puder, vi ellers bruger hver især, og personligt har jeg kunnet mærke aflastningen efter en hel arbejdsdag, siger gulvlægger Thomas Boysen.

Han er ansat hos P. Rasmussen & Sønner, der i snart et år har været vært for et projekt med støtte fra Forebyggelsesfonden med det formål at reducere knæbelastningen. Det er endt med en skålformet aflang knæpude, som forsøgssjakket nu har anvendt på skift i en måned.

Undervejs er der lavet en række tests, hvor de involverede har skullet bedømme deres smerteoplevelse ved brug af den ny pude henholdsvis deres sædvanlige udstyr.

Det bedste bud

- Og helhedsindtrykket har været rigtig positivt. Det tør jeg godt sige på vegne af alle, der har benyttet puden. Den er langt mere komfortabel, end de puder, vi ellers har benyttet. Den har en god pasform og sidder derfor godt fast, og er ikke tungere eller mere kl0dset end andet udstyr. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en betydelig aflastning af knæene og dermed mindre smerte og ømhed. Der skal sikkert laves nogle mindre justeringer, men det er det bedste bud på et hjælpemiddel til knæarbejde, jeg endnu har set, siger Thomas Boysen.

Han og hans sjak har de seneste mange uger arbejdet med at lægge gulv i Industriens Hus i København.

Store dele af arbejdet kan kun udføres knæliggende.

- Så meget arbejde som muligt bør udføres stående, men der er visse typer arbejde, som kun kan udføres på knæ, og den type har vi haft rigtig meget af på Industriens Hus. Derfor har vi også haft god anledning til at teste den ny knæpude. Problemet har blot været, at der kun har været et enkelt eksemplar, siger Thomas Boysen.

Meget tilfreds

Det er det lille firma Lolle & Nielsen Produktudvikling, der i samarbejde med gulvlæggerne hos P. Rasmussen & Sønner har stået for udviklingsarbejdet.

Projektleder Steffen Nielsen er meget tilfreds med forløbet. Målet var at reducere den målte knæbelastning med en fjerdedel og ligeledes reducere den enkelte brugers oplevelse af mindre smerte og belastning med en fjerdedel.

- De mål har vi nået og mere til. Den gennemsnitlige oplevelse af trykaflastning på knæet er på 43 procent. Trykket er flyttet fra midt på knæet og ned på benet, siger han.

Det er arbejdsfysiolog Stig Lembrecht Nielsen fra Orbicon, der har gennemført målingerne på i alt fem testpersoner på baggrund af en numerisk rangskala, som er en meget udbredt skala til smertemåling.

- Det er en simpel, men meget valid måde at vurdere smerte eller ømhed på, og for fire af de fem testpersoner var der tale om markant mindre ømhed ved at bruge den nye knæpude i forhold til deres hidtidige knæpuder, siger han.

Mangler en producent

Mens selve projektet med støtte fra Forebyggelsesfonden er ved at blive afsluttet, er næste udfordring at få sat det nyudviklede hjælpemiddel i produktion.

- Nu handler det om at få den ny knæpude ud på markedet. Derfor skal vi ud at etablere kontakt til mulige producenter, men med de meget positive tilbagemeldinger fra testgruppen, har jeg da store forventninger om at finde en producent, siger Steffen Nielsen.

Gulvlægger Thomas Boysen håber, at det lykkes at finde en producent, som vil give sig i kast med prototypen.

- Selv om vi er en konservativ branche, der jo for eksempel kun langsomt tager det stående værktøj til sig, så tror jeg bestemt, at der er et marked for den ny knæpude. Jeg lover, at jeg vil bruge den, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094