Fyn halter bagefter på byggeaktiviteten
Den mindre fremgang, som bygge- og anlægsaktiviteten fremviser her i foråret har ikke ramt Fyn. Øen følger således ikke med især østjyderne og hovedstadsområdet, når det gælder aktivitetsniveauet
I sidste uge kunne vi berette om brolæggerne, som er nødt til at sende deres fynske medarbejdere til Trekantsområdet og videre op gennem det østjyske for at finde arbejde til dem.
Det samme gør sig gældende inden for andre af byggefagene og anlægsfagene. Også maskinhandlerne kan bekræfte tendensen.
Tømrermester Lars Jeppesen fra Middelfart, der er næstformand i Dansk Byggeris region Fyn bekræfter tendensen.
- Der er ikke meget gang i den på Fyn. Vi skal til Aarhus eller København for at finde arbejde, og krisen har kostet en del arbejdspladser i det fynske siger han til Licitationen.
- Det er selvfølgelig et problem, for vi er jo nødt til at holde fat i vores folk, for der kommer jo et opsving igen, og jeg tror personligt på, at det vil hjælpe gevaldigt om et års tid, siger han videre.
Han understreger, at det er vigtigt, at der fortsat uddannes nye folk til byggefagene, herunder også tømrerfaget, for der skal nok blive brug for dem.
Han tror på, at de store sygehusbyggerier, som blandt andet skal finde sted i Odense, omlægningen af Odense bymidte, en kommende udvidelse af motorvejen, med videre vil give en del arbejde, men han erkender også, at det nok er de store firmaer, der vil høste mest på opgaverne.
Lokal arbejdskraft
- Vi håber på, og vil arbejde på, at de vil bruge den lokale arbejdskraft og de lokale virksomheder som underentreprenører, tilføjer han.
Konsulent i Dansk Byggeri, Steen Høygaard, der arbejder med netop regionerne, bekræfter forholdet:
- Nu er det ikke sådan, at du skal skrive, at der er vildt gang i den i Aarhusområdet, for det er der sådan set ikke. Men der vil komme mere gang i den, når de store projekter, som er undervejs, kommer over jorden. Det er primært anlægsområdet, der trækker læsset lige nu, siger han.
I sidste uge kunne brolæggerne fortælle, at der er meget lidt at lave på Fyn, og at man her har set sig nødsaget til at sende brolæggersvendene til Trekantsområdet og til København for at finde noget at sætte dem til.
I BAT-kartellet har man ikke tal, der viser ledigheden i byggefagene på Fyn, men opgør ledigheden regionsvis, det vil sige Syddanmark.
Her ligger ledigheden for malerne, Blik & Rør, El og 3F samt murerne på 10,6 procent. Landsgennemsnittet er på 10,3 procent.
Meget på vej
Sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard vil dog ikke afvise, at ledigheden på Fyn kan være højere.
- Men selvom ledigheden for nuværende er højere på Fyn, så er der en række projekter i støbeskeen, som kommer, og det vil givetvis hjælpe på beskæftigelsen, siger Gunde Odgaard til Licitationen.
Det handler blandt andet som nævnt om Odense bymidte, Svendborg som skal lave byudvikling ned mod havneområdet, sygehusbyggerier, motorvejsudvidelse samt andre mindre ting.