23948sdkhjf

Vikarsager ryger nu for Arbejdsretten

Et enigt Folketing besluttede tirsdag, at sager om overholdelse af vikarloven fremover skal afgøres i Arbejdsretten og ikke ved almindelige domstole
Det var hurtigt overstået, da den nye beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) tidligere på ugen skulle samle flertal i Folketinget til at ændre loven, så tvister mellem ansatte i virkarbureauer og deres arbejdsgiver fremover skal afgøres i Arbejdsretten og ikke ved de almindelige domstole.

Alle partier erklærede sig for lovforslaget, og ministeren kvitterede derfor for den brede opbakning.

Lovændringen, der skal træde i kraft 1. januar 2015, betyder, at Arbejdsretten fremover får kompetence til at behandle visse typer af sager om overholdelse af vikarloven.

Ifølge lovforslaget vil Arbejdsretten fremover kunne behandle sager om, hvorvidt en virksomhed har overtrådt vikarlovens ligebehandlingsprincip. Det indebærer, at en vikar ikke må behandles ringere end virksomhedens fastansatte.

Da Arbejdsretten kun er kompetent i tvister, hvor parterne er medlem af en faglig organisation, er det en forudsætning, at vikaren er medlem af en fagforening. Hvis vikaren ikke er medlem af en faglig organisation, skal sagen behandles af de almindelige domstole.

Lovændringen, der har været et stort ønske hos fagbevægelsen, betyder, at Arbejdsretten fra januar bliver enekompetent til at vurdere, om et vikarbureau kan fravige princippet om, at en vikar skal behandles på samme måde som virksomhedens fastansatte.

Lovændringen betyder desuden, at Arbejdsretten kan pålægge et vikarbureau at efterbetale vikaren, hvis vikarens rettigheder er krænket. Endvidere vil Arbejdsretten også kunne tilkende vikaren en godtgørelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125