23948sdkhjf

S: Konkurrencen mangler

Trods Forbrugerråds afvisning fastholder Mette Reissmann (S) sin kritik om for lidt konkurrence inden for huseftersyn
Slaget om hvem, der må formidle huseftersyn til bygningssagkyndige, har varet i mange år, og det ser ud til blive ved lidt endnu efter et lukket møde om sagen i Folketingets By- og Boligudvalg i torsdags, hvor en række organisationer og parter fortalte om deres syn på sagen og hvor blandt andre Forbrugerrådet bakkede op bag den nuværende ordning.

Efter mødet fastholder formand for by og boligudvalget Mette Reissmann (S) sin tidligere kritik i Licitationen om manglende konkurrence inden for området.

- Det var et meget interessant møde med en masse kompetente og passionerede oplægsholdere. Men jeg er stadig af den overbevisning, at der ikke er optimal fri konkurrence inden for huseftersynsområdet, og det må vi se på, siger formanden til Licitationen.

Hun vil ikke sige mere, før politikerne i By- og Boligudvalget har diskuteret sagen på deres næste møde om en uge.

Forbrugerråd overrasker

Kritikken af den nuværende ordning blev på mødet fremført af foreningen FUBE, der rummer over 100 mindre bygningssagkyndig-firmaer, der føler sig udelukket fra at få huseftersyn-opgaver.

FUBE mener, at næsten alle opgaver kun formidles til de store bygningssagkyndig-kæder via forsikringsselskaber, der har aftaler med ejendomsmæglerne.

Det er ikke tilladt for ejendomsmæglere direkte at kontakte bygningssagkyndige til huseftersyn.

Også foreningen af boligadvokater, Danske Boligadvokater, var med på mødet og kritiserede området for manglende konkurrence.

Begge parter havde sat deres lid til, at Forbrugerrådet ville bakke dem op, men de blev skuffede.

Forbrugerrådets jurist, Tina Dhanda, står 100 procent bag det eksisterende system.

- Som vi ser det, er det en velfungerende ordning, der er til gavn for forbrugerne, siger Tina Dhanda, der ikke kan se, at der er problemer med den fri konkurrence.

Og så mener hun, at forsikringsselskabernes økonomiske interesse i forbindelse med ejerskifteforsikringer sikrer en god kvalitet i tilstandsrapporterne.

FUBE’s formand, Hans-Erik Bønnelykke, er meget negativ over Forbrugerrådets holdning.

- Det er jo vanvittigt. Alle kan jo se, at der eksisterer aftaler, der ødelægger den frie konkurrence. Så det er virkelig skuffende, at Forbrugerrådet vælger at se bort fra det, siger han.

Han er dog stadig positiv omkring en eventuel ændring.

Danske Boligadvokaters formand Jan Schøtt-Petersen, giver også over for Licitationen udtryk for stor overraskelse over Forbrugerrådet.

Positiv BfBE

Hos den store brancheorganisation inden for de bygningssagkyndige, BfBE, er direktør Torben Kaas, anderledes positiv.

- Det er var et rigtigt godt møde, hvor der var muligt for os og andre at fremlægge dokumentation for, at vi har en effektiv og god ordning, både med hensyn til kvalitet på rapporter og den frie adgang til hvem, der udfører dem, siger han.

Næste afgørende kapitel i sagen kommer tirsdag den 1. maj, hvor By- og Boligudvalget træder sammen igen og tager stilling til sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079