Tagdækning presset af armeben-firmaer
Både lønninger og kvalitet under pres på grund af stigende antal enkeltmandsfirmaer
Nu har han også fået Arbejdsrettens ord for, at han har ret.
- Det er en ulykkelig udvikling, som truer med at ødelægge branchen, siger Helge Hansen, formand for Landsklubben for Tagdækkere og faglig sekretær i 3F BJMF.
Det er netop 3F og BJMF, der i Arbejdsretten har fået medhold i en påstand om, at seks enkeltmandsfirmaer på en enkelt stor tagentreprise reelt var lønmodtagere. Dermed var der tale om overenskomstbrud. Arbejdsretten idømte et firma en bod på 118.000 kr., hvoraf de 98.000 kr. er den besparelse, som virksomheden opnåede ved ikke at skulle betale til eksempelvis pension, feriepenge og søgnehelligdagsbetaling.
- Firmaet udeblev fra domsforhandlingen, så der må være tale om en ren tilståelsessag, og boden er da også efterfølgende betalt, siger Helge Hansen.
Han vurderer, at de pågældende tagdækkere samlet set blev aflønnet med omkring 30 procent mindre end hvis de havde fået løn efter overenskomsten.
Det er første gang, han har kunnet føre en sag med armeben-firmaer hele vejen igennem det fagretslige system til dom.
- Men der er mange sager. Jeg har i øjeblikket en halv snes sager, hvor jeg er ret sikker på, at der er tale om armeben, og flere af sagerne er på store offentlige byggepladser og med nogle af branchens største aktører. Problemet er, at det er meget vanskeligt at løfte bevisbyrden. Ingen af parterne er reelt interesserede i at samarbejde. Armeben-manden ved jo godt, uanset om han har valgt helt frivilligt at få eget cvr-nummer eller han er presset til det, at han mister sit job, hvis han åbent erkender, at han er en lønmodtager i forklædning og ikke har egen ledelse, siger Helge Hansen.
Prisen presses
Den primære årsag til, at branchen oplever et boom i enkeltmandsfirmaer er ifølge Helge Hansen, at de anvendes til at presse prisen.
- Priserne dumpes, så virksomheder med ansatte på overenskomst ikke kan være med. De tager kun entrepriserne for at sende dem videre til enkeltmandsfirmaer. Jeg har eksempler på, at enkeltmandsfirmaerne får kontrakter, som er ringere end svendenes akkordløn, og det kan jo ikke hænge sammen. De skal selv betale værktøj, firmabil og hvad der ellers skal til, for at drive virksomhed, siger tagdækkernes formand.
Mangler fleksibilitet
Formanden for Dansk Byggeris Tagdækningssektion Torben Bjørndahl erkender, at der er kommet flere enkeltmandsfirmaer i tagdækningsbranchen.
- Det er hårde tider, og ikke bare tagdækningsbranchen men hele byggebranchen er presset - og også presset på priserne. Jeg mener nu ikke, at det er prisen i sig selv, der er det vigtigste incitament til at vælge enkeltmandsfirmaer. Det er derimod den fleksibilitet, som de indebærer. Det er en kendt sag, at den udenlandske arbejdskraft er langt mere fleksibel end den danske. Den samme fleksibilitet har den lille mester. Vi er en meget vejrafhængig branche, og den lille mester kan arbejde, når han vil og eksempelvis om aftenen, hvis det har været regnvejr hele dagen. Den fleksibilitet mangler vi i vores overenskomstsystem, siger Torben Bjørndahl.
Helge Hansen kalder påstanden om manglende fleksibilitet for en dårlig undskyldning.
- Der er masser af fleksibilitet i overenskomsten, men problemet er måske, at mange arbejdsgivere ikke vil lade deres svende vente et par timer på bedre vejr og i stedet sender dem hjem på vejrlig og dermed lader dagpengesystemet betale. Men det er klart, at en lille mester, der er hårdt presset, gerne arbejder i weekenden og måske 70-80 timer om ugen, hvis det er nødvendigt. Det kalder jeg ikke fleksibilitet. Jeg kalder det tåbeligt, og regningen skal betales på et senere tidspunkt, siger Helge Hansen.
Kvalitet i fare
Helge Hansen og Torben Bjørndahl er enige om, at udviklingen er uheldig og at den på sigt kan undergrave branchens kvalitet.
- Vi har arbejdet benhårdt på at få prestige og kvalitet ind i tagdækkeruddannelsen, men vi risikerer at undergrave uddannelsen, hvis selv branchens allerstørste virksomheder ikke vil ansætte den uddannede arbejdskraft og hellere vil anvende enkeltmandsfirmaer uden sikkerhed for, at de ved hvad de har med at gøre, siger Helge Hansen.
- Påstanden er rigtig et stykke af vejen, siger Torben Bjørndahl.
- Det er rigtigt, at mange af egenmestrene ikke er uddannede og at ikke al den udenlandske arbejdskraft holder standard og at det kan gå ud over kvaliteten, siger han.