Lad fornuften sejre
Forslaget om kvindekvoterne i bestyrelser var et eksempel på, hvor langt der er fra bureaukraternes glastårne og ud i den virkelige verden, hvor virksomhederne kæmper en daglig kamp for at overleve. Skal der være kvoter for kvinder i bestyrelser, kan man med lige så stor ret forlange kvoter for bøsser og lesbiske, eller hvad med kvoter for aldersfordelingen i bestyrelserne? Og mens man er i gang, skal der vel også være kvoter for borgere af anden etnisk baggrund?
Alene det, at der forelå et EU-forslag om at begrænse strejkeretten, og dermed den for det danske arbejdsmarked ret til at udføre faglige blokader, var ikke alene et udslag af EU-kuller. Desværre har vi på det sidste set danske partier på den borgerlige fløj være ude i samme ærinde. Nu er de kommet til fornuft i EU. Ville det være for meget forlange at udtrykke håbet om, at det samme vil ske for Dansk Folkeparti og Venstre?
Og så er vi ved det, der for den danske byggebranche, og såmænd også for transportbranchen, kan blive vital og i sidste ende et spørgsmål om overlevelse et nyt udstationeringsdirektiv. Licitationen - Byggeriets Dagblad har igen og igen påpeget, at den danske arbejdsmarkedsmodel og de eksisterende regler for EUs åbne arbejdsmarked er to lige så uforenelige størrelser som ild og vand.
Såvel politikerne som arbejdsgiverne og fagbevægelsen havde travlt med at afvise vore advarsler, inden de tidligere jerntæppelande som eksempelvis Polen og Baltikum blev lukket ind i EU. Licitationen fik desværre alt for meget ret. Det er IKKE lykkedes for hverken myndigheder eller fagbevægelse at dæmme op for dels ulovlig arbejdskraft og dels misbrug af udstationeringsbestemmelserne til at gennemføre en så systematisk social dumping, at det nu truer eksistensen af en dansk byggebranche med danske ansatte. Det samme gælder transportbranchen, der er hårdt ramt af den såkaldte "cabotagekørsel".
Tilbage for de tusinder af ledige byggearbejdere er kun at håbe på, at EU-Kommissionen med det nye udstationeringsdirektiv lader fornuften sejre.
Tænk hvis vi kunne være så heldige, at det blev "alle gode gange tre".