Staten ser stort på gevinster
I det offentlige smides produktivitetsgevinster på to mia. kroner væk, mener Dansk Byggeri. Bygherreforeningen kan følge tankegangen, men advarer mod tvang over for kommunerne
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, mener, at en vag og uforpligtende formulering i to nye bekendtgørelser kan komme til at koste milliarder af ekstra kroner til byggeri.
Baggrunden er bekendtgørelser om brug af informations- og kommunikationsteknologi i henholdsvis alment byggeri og offentligt byggeri.
Det er faldet Dansk Byggeri for brystet, at der med formuleringen "I det omfang, der udbydes med mængder " bliver givet mulighed for, at bygherren kan fravige kravet om mængder i udbudsmateriale.
Dyre beregninger
- Vi har netop klart og entydigt dokumenteret, at der på årsbasis kan spares cirka to mia. kroner, hvis alle udbud gennemføres med mængder. Det sker ved, at virksomhederne sparer dyre efterfølgende opmålinger og beregninger hos de bydende, og det giver en produktivitetsgevinst på mindst to mia. kroner. Det viser beregninger, som vi har foretaget i samarbejde med blandt andre Bygningsstyrelsen, fortæller Michael H. Nielsen.
Potentielt giftigt
Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen, kan godt følge tankegangen; at det er den vej, man skal, det vil sige forsøge at spare dobbeltarbejde og begå færre fejl.
- Men rådgiverne er måske endnu ikke helt gearet til det. De forsøg, der er gjort, viser blandede resultater. Spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for, at mængderne er korrekte, er potentielt giftigt, så ja, vi skal i den retning, men ikke nødvendigvis med meget strenge krav. De store gevinster ligger snarere i driftsomkostninger, siger Henrik Bang til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Skal man pege på det svageste led i kæden, når vi taler om produktivitet, handler det om at få de rigtige informationer i driftsleddet. Altså at planlægge den bedste og billigste fremtidige drift. Meget firkantede krav er derimod ikke vejen frem, mener han, og uddyber:
- Der handler det om at få lavet tingene præcist nok, og kan man få tjekket kvaliteten af de mængder, der bliver lagt ud, kan man undgå fejl. Hvis rådgiveren har taget fejl og entreprenøren derefter opdager fejlen, og vil have flere penge, vil bygherre dels stille sig kritisk til sin rådgiver, men måske også få et problematisk afhængighedsforhold til entreprenøren. Under alle omstændigheder kan det blive uoverskueligt og dyrt. Jeg vil derfor advare mod et scenarie, hvor vi tvinger kommuner til at stille krav til noget, de og deres rådgivere måske ikke helt er klædt på til at forstå. Parterne skal i det hele taget klædes bedre på til de nye bekendtgørelser, ikke mindst kommunerne, siger Henrik Bang.
Udnyt potentialerne
Michael H. Nielsen hos Dansk Byggeri finder det uforståeligt, at der i bekendtgørelserne ses bort fra de potentielle gevinster - med en næsten ikke eksisterende henvisning til det arbejde, som er blevet udført for at skærpe udbudsstrategierne i forhold til anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi.
- Når Produktivitetskommissionen har fokus på, hvordan byggeerhvervet kan styrke produktiviteten, virker det uforståeligt, at der fra to statslige myndigheder kommer bekendtgørelser, der slet ikke udnytter de potentialer, der skabes via det såkaldte digitale byggeri, siger Michael H. Nielsen.
Dansk Byggeri har nu rettet henvendelse til såvel Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og til Klima, Energi- og Bygningsministeriet med en kraftig anbefaling af, at bekendtgørelserne udmøntes med krav om, at der altid skal udbydes med mængder.
- Alle parter i byggeriet må have fokus på at fremme produktiviteten ikke mindst staten, der med sine bekendtgørelser lægger væsentlige spor for den fremtidige udvikling, siger Michael H. Nielsen.