Affaldsselskaber mister formuer på affaldsgebyr
Både Amagerforbrænding og Vestforbrænding ender under det halve af de budgetterede indtægter
To af de rigtige store i Danmark, Amagerforbrænding og Vestforbrænding fra Storkøbenhavn og Sjælland, ryger langt under det budgetterede. Amagerforbrænding forventer at ende på en femtedel af det budgetterede, der er 12 mio. kr. i 2012, og Vestforbrænding ender på omkring en tredjedel af budget på 12 mio. kroner i stedet for det forventede på 30 mio. kroner.
Den nye erhvervsaffaldsordning har fungeret siden 1. januar i år.
Det er en frivillig tilmeldeordning, som betyder, at firmaet eksempelvis kan vælge andre løsninger som private afhentningsordninger.
Decideret snyd
Men det er dog ikke forklaringen på den store nedgang i betalende erhvervskunder, mener i hvert fald foreningen af de kommunale affaldsselskaber i Danmark, Renosam, der taler om decideret snyd.
- De mange medlemmer, jeg i den senere tid har talt med om emnet, udtrykker alle, at de mener, at der er for få, der tilmelder sig, i forhold til det reelle antal erhvervsbrugere, sagde direktør i Renosam, Jacob Hartvig Simonsen, til Licitationen i sidste uge. Og affaldsselskaberne må i hvert fald skyde en hvid pind efter en stor indtjening.
Hos Amagerforbrænding er projektleder Helena Nielsen overrasket over, at indtægten fra firmaer på genbrugspladserne er så lav.
- Det er meget langt under det, vi havde forventet. Vi kan ikke slå fast, at det er fordi, firmaerne ikke betaler det, de skal, da der kan være andre forklaringer, men det er overraskende, at der er så få tilmeldte besøg fra firmaerne, siger hun.
Der har dog samtidig i den senere tid været en mindre nedgang i mængden af affald, men de to ting behøver ikke at hænge sammen, så hun tror ikke, at det kan matche den mindre indtægt, så en ekstra regning kan ende hos borgerne.
Ikke et problem
Også hos Vestforbrænding, der dækker 19 kommuner på Sjælland kan de forvente betydeligt færre indtægter fra deres 24 genbrugspladser. Men vicedirektør Birger Johansson vil ikke drage nogen konklusion fra færre indtægter til, at der er firmaer, der ikke betaler det, de skal.
Han siger i den sammenhæng, at mængden af affald er gået ned med mellem fem og 10 procent fra januar til maj 2012.
- Det er svært at finde sikre forklaringer på hvorfor, men jeg mener ikke, at der generelt er vanskeligheder med firmaer, der ikke vil betale for at aflevere affald. Der findes selvfølge enkelte brodne kar, men jeg mener ikke, at det er et problem, siger Birger Johansson fra Vestforbrænding.