23948sdkhjf

Større virksomheder er hårdt ramt af konkurser

Byggevirksomheder med flere end 20 ansatte er overrepræsenteret i konkursstatistikken
De lidt større virksomheder i bygge- og anlægsbranchen er hårdere ramt af krisen end de små.

I forhold til deres antal er det virksomheder med 20 eller flere ansatte, der har været hårdest ramt af konkurser de seneste tre år.

Det viser en analyse, som Dansk Byggeri har foretaget på baggrund af materiale fra Danmarks Statistik.

Opgøres antallet af konkurser efter antallet af ansatte, ses det, at der er klart flest konkurser blandt virksomheder med under 10 ansatte. Det forklares med, at langt størstedelen af bygge- og anlægsvirksomhederne er at finde i denne kategori. Beregnes antallet af konkurser derimod i forhold til antallet af virksomheder efter antal ansatte, så er mønstret anderledes. Det viser, at de større virksomheder med flere end 20 ansatte er overrepræsenteret i konkursstatistikken.

- Det kan umiddelbart forekomme overraskende, men vi formoder, at en del af forklaringen skal findes i, at nybyggeriet er det delområde inden for bygge- og anlægsbranchen, der er hårdest ramt af den økonomiske krise, og at det derfor er virksomheder, der er beskæftiget med nybyggeri, der rammes hårdest, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

- Det er lidt større virksomheder, som har beskæftiget sig med nybyggeri, og mange af dem har måske været så tæt knyttet til nybyggeriet, at de har manglet andet netværk og har haft svært ved at omstille sig til andre opgaver, siger han.

Fald blandt de små

Beregningen er foretaget som andel af antallet af konkurser i de tre år mellem 2009 og 2011 i forhold til fordelingen af virksomheder efter antallet af ansatte i 2009.

På grund af manglende data er det ikke muligt at underbygge analysen med fordelingen af virksomheder i 2010 og 2011. Det vil sige, at virksomheder nystartet efter 2009 ikke er med i statistikken, men da der ikke er startet ret mange nye virksomheder i bygge og anlæg i 2010 og 2011, påvirker det ifølge Dansk Byggeri beskedent.

Mens det gennemsnitligt er 8,3 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne, der er gået konkurs, er det godt 13 procent af virksomhederne med 20 eller flere ansatte, der er gået konkurs i 2009-11.

Ses der nærmere på sammensætningen af antallet af konkurser efter antal ansatte, ses det, at antallet af konkurser blandt virksomheder med 0-9 ansatte siden midten af 2010 har været faldende, således at det nu ligger på gennemsnitlig mellem 20 og 30 konkurser pr. måned i forhold til 40-55 konkurser pr. måned, som der var i 2009 og første halvdel af 2010.

Flere år på bagen

Analysen viser i øvrigt, at virksomheder med flere år på bagen går konkurs. Konkurserne rammer i højere grad virksomheder med en levetid på over ti år. Det betyder, at konkurserne nu i også rammer hårdt blandt virksomheder, der har været på markedet inden byggeboomet satte ind.

- Det ser vi som et tydeligt tegn på, at virksomhederne i høj grad lider under den hårde konkurrence i branchen, der også får veletablerede virksomheder til at bukke under, siger Andreas Fernstrøm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094