23948sdkhjf

Nye trafiksignaler sparer millioner i strøm

Investering på cirka 20 mio. i nye signaler giver store besparelser i strømforbrug
Der kan spares op mod halvanden mio. kr. i strøm hvert år ved at Københavns Kommune udskifter byens trafiksignaler. Besparelsen kan anvendes andre steder i et meget presset driftsbudget, hvor der mangler penge til vedligeholdelse af ikke mindst veje og broer.

De nye signaler kræver en anlægsbevilling, som Steffen Rasmussen, afdelingschef i Center for Trafik i Københavns Kommune, overfor Licitationen skønner vil løbe op i omkring 20 mio. kr.

- Vi har Cowi til at regne på det i øjeblikket, men det foreløbige skøn er cirka 20 mio. kr, siger han.

Det er penge, som ikke endnu ikke er afsat i det københavnske anlægsbudget.

Alene ved el-besparelse kan investeringen i nye signaler med andre ord være tjent hjem igen på 13 år.

Steffen Rasmussen vurderer, at udskiftningen af de cirka 8.600 signaler i cirka 350 lyskryds kan gennemføres i løbet af to år, når politikerne har fundet pengene.

Og står det til teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (F) skal pengene findes.

- Besparelsen viser, at der er rigtig store gevinster ved at investere i grønne teknologier og tænke i nye løsninger. Vi sparer penge, da signalerne bliver mere energivenlige og kræver mindre vedligehold, siger hun.

Besparelsen opnås ved at udskifte gamle glødepærer med moderne, lavenergi LED-lys.

Deler gevinst

Københavns Kommune har netop indgået en helt ny servicekontrakt om byens signaler med det hollandske firma Imtech Infra. Servicekontrakten gælder i otte år og løber op i omkring 50 mio. kr. Kontrakten kan dog ifølge Steffen Rasmussen blive billigere, hvis der investeres i nye signaler. De kræver nemlig mindre vedligeholdelse, og driftskontrakten er således indrettet, at såvel Københavns Kommune som det hollandske firma får andel i gevinsten.

Med den ny servicekontrakt bliver det muligt at koble de kontrolskabe, som styrer lyssignalerne, op på et samlet netværk, så lyssignalerne kan tilpasses den aktuelle trafik. Det vil gøre det lettere at styre trafikken i forbindelse med eksempelvis vejarbejder.

Ud over serviceaftalen er der en række udviklingsprojekter på tegnebrættet. det gælder Intelligent Trafikstyring (ITS), som der ikke er fundet finansiering til endnu.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078