23948sdkhjf

Syltekrukker

Kører en dansk håndværker ti kilometer for stærkt, kan man være sikker på, at opdages det af politiet, så falder bøden prompte. Der er ingen kære mor. Og sådan må det nødvendigvis også være.

Men hvis en østeuropæisk håndværkervirksomhed arbejder i Danmark uden at være registreret i RUT, eller ikke overholder de øvrige regler omkring eksempelvis EU’s udstationeringsdirektiv, så sker det uden risiko. Skulle man endelig blive opdaget, udskrives med meget lille sandsynlighed en bøde. Og skulle bøden endelig komme, så kan man trygt undlade at betale den, for myndighederne i ens eget land gør intet for at håndhæve danske krav.

Det er de vilkår, danske byggevirksomheder i dag arbejder under. Det er de vilkår, de skal konkurrere på med østeuropæiske modstandere, der kan være hamrende ligeglade med både EU’s og den danske lovgivning mod social dumping.

Foreløbig er indsatsen mod social dumping sendt i en af de sædvanlige politiske "udvalgssyltekrukker", som Folketinget altid benytter sig af, når magtesløsheden breder sig, og politikerne reelt ikke aner, hvad de skal stille op i forhold til et eller andet problem. Så kan de altid forsøge at bilde borgerne ind, at de skam er i gang med en plan, men at opgaven lige skal analyseres i et udvalg.

Undskyld kære politikere og parter på arbejdsmarkedet, at Licitationen gentager budskabet igen og igen. Men vi behøver intet udvalg. Der er behov for handling. Og det er ikke i morgen – det er i dag.

Titusinder af østeuropæiske pirater stjæler dag efter dag danske byggearbejderes job ved at arbejde på vilkår, som hverken danske byggearbejdere eller byggevirksomheder kan eller vil konkurrere med.

EU går utroligt meget op i arbejdskraftens frie bevægelighed, og det er alt sammen meget smukt i en verden, hvor de enkelte lande er homogene i forhold til økonomisk politik og sociale vilkår. Men i et EU, hvor der er enorme forskelle i levevilkår, er risikoen for, at velordnede økonomier som den danske med ikke mindst en veludviklet social sektor undergraves, ikke bare stor, den er allerede direkte eksisterende.

Det kunne være interessant at spørge Skat, Arbejdstilsynet, Politiet og fagbevægelsen, hvor store økonomiske ressourcer, der reelt er brug for, hvis indsatsen mod den sociale dumping fra ulovlige østeuropæiske virksomheder skal standses – og om EU overhovedet vil lade os yde den nødvendige indsats. På Licitationen er vi fortsat ikke i tvivl om svaret:

- Det er både økonomisk og i forhold til EU-reglerne en umulig mission. Det ved politikerne godt, og derfor er deres svar kun lappeløsninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156