23948sdkhjf

Se fremad!

Man skal lære af sine fejltagelser, men ikke lade sig lamme af dem.

Ser statsminister Helle Thorning-Schmidt tilbage på sine første fem måneder som landets politiske førstedame, er der sikkert mange ting, hun gerne havde været foruden. Men sket er sket, og som den amerikanske digter Robert Frost udtrykte det:

- Med tre ord kan jeg opsummere, hvad jeg har lært om livet – "Det går videre"…

Erfaring er en billet til et tog, som er kørt, men der kommer som regel et nyt, og det er bedre at komme lidt senere frem end slet ikke at komme nogen steder. Regeringen skal derfor lynhurtigt lægge de tabte slag bag sig og lægge et pres på oppositionen, så alle politiske partier trækker i arbejdstøjet. Det har Danmark brug for.

Set i det store perspektiv er betalingsringen blot en detalje, som næsten alle nu har erkendt var et politisk fejlskud. Der ligger langt vigtigere opgaver foran de folkevalgte på Christiansborg, og mange af disse opgaver kan kun løses i fællesskab, hvis de skal række ud over næste valg. Og der er behov for langsigtede løsninger, hvis vi vil bevare et samfund, der med rette kan kaldes et velfærdssamfund.

Det kan godt være, at begrebet "velfærd" skal defineres ud fra andre faktorer, end vi har været vant til, men der har flere af regeringens politikere allerede rakt hånden frem til samarbejde.

Det første mål, der bør løses hurtigt og effektivt, er den skrantende energireform. Det virker som om, at klima, energi, og bygningsminister Martin Lidegaard her har lyttet til de kloge ord fra en gammel kinesisk vismand, der sagde:

- Når det blæser, bygger de forsigtige læhegn – de offensive bygger vindmøller…

Det er derfor nu, oppositionen skal om ikke fjerne læhegnene, så forlade dem og søge op mod vinden. Der er lang tid til næste valg. Selv den største jubeloptimist i oppositionen må erkende, at lige så lidt, som Enhedslisten kan rive tæppet væk under regeringen, lige så lille er chancen for, at SF i den nuværende situation trækker sig fra regeringen og fremkalder en krise. De tre regeringspartier har et skæbnefællesskab.

Det kan godt være, at "egen succes er dejlig og andres fiasko ikke at foragte", men succes kan vendes til fiasko, hvis man som opposition ikke kender sin besøgelsestid og søger indflydelse på fremtiden.

Omvendt kan et nederlag vendes til succes. Et nederlag kan nemlig være et tegn på, at planen mod målet skal ændres. Den kan laves om, og der kan sættes en ny kurs mod målet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094