23948sdkhjf

DA blokerer for ID-kort

Malerforbundet og Danske Malermestre må opgive ID-kort med indbygget krav om arbejdsmiljøuddannelse
Malerbranchen får ikke opfyldt sit ønske om at indføre et nyt ID-kort, der samtidig skal fungere som elektronisk ansættelsesbevis og garantere for minimum en dags arbejdsmiljøuddannelse.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har forhindret medlemsorganisationen Danske Malermestre i at indgå en aftale med Malerforbundet om et sådant kort.

Malerforbundets formand Jørn Erik Nielsen er dybt rystet.

- Det er helt ufatteligt i min verden. Kortet skulle garantere, at indehaveren havde gennemgået et kursus i grundlæggende arbejdsmiljøkendskab. Det ville løfte sikkerhedsstandarden i en af de brancher, der har flest arbejdsulykker - og vi ville selv betale, siger Jørn Erik Nielsen.

Formanden for Danske Malermestre Per Vangekjær bekræfter, at det er DA, som blokerer for aftalen.

- Vi er med i DA-fællesskabet, og så må vi respektere, at vi er underlagt fællesskabets retningslinjer, og DA vender sig imod, at kortet skal være obligatorisk. Der skal dog ikke være tvivl om, at vi hele tiden har ment, at ID-kortet ville være en god ide og et budskab om et ordentligt og reguleret arbejdsmarked, siger Per Vangekjær.

Fonde skulle betale

Danske Malermestre og Malerforbundet lavede i efteråret 2011 et aftalepapir om det fælles ID-kort, som man havde ønske om at indarbejde i den fælles overenskomst her ved forårets overenskomstforhandlinger.

Man var enige om, at kortet skulle være tvunget, at det indebar arbejdsmiljøkurset, og at det skulle fungere som elektronisk ansættelsesbevis med information om korthaverens uddannelse og kurser.

Man var samtidig enige om, at parternes uddannnelsesfonde skulle finansiere arbejdsmiljøkurset, selv om det ville betyde, at medarbejderne selv kommer til at betale for kurset.

- Vi var indstillet på, at kortet blot blev omfattet af en organisationsaftale og ikke blev skrevet ind i overenskomsten og dermed være genstand for fagretlig behandling, men det har åbenbart ikke været nok for DA, siger Jørn Erik Nielsen.

Han kalder det nedværdigende, at DA underkender Danske Malermestre.

- Det er begrædeligt, at vi i 2012 må leve med en arbejdsgiverorganisation, der tilsyneladende ser med så megen afsky på almindelige lønmodtagere, at den vil berøve dem deres legitime ret til at modtage arbejdsmiljøuddannelse for deres egne penge. Det er organisationspolitik, når det er værst, siger han.

Det var ikke onsdag muligt for Licitationen at få en kommentar fra DA.

Nye løsninger

Per Vangekjær erklærer ID-kortet dødt i den tiltænkte form.

- Men jeg er sikker på, at vi finder nye løsninger. Det er oplagt at få et elektronisk ansættelsesdokument med alle faktuelle oplysninger om ansættelse og uddannelser. Den tanke er ikke lagt i graven, siger han. Per Vangekjær gør opmærksom på, at Dansk Byggeri og 3F for tiden arbejder på et frivilligt såkaldt UD-kort, hvor man elektronisk samler kortholderens svendebrev og efterfølgende kurser og efteruddannelse.

- Det kunne vi overveje at blive en del af, men det har Malerforbundet hidtil afvist, fordi det er en frivillig ordning, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094