Nyt center skal forske i sikker brug af nanopartikler
Nanopartikler bruges flittigt i blandt andet byggeriet, men udgør et potentielt helbredsproblem.
Et nyt Center for Nanosikkerhed skal de næste tre år forske og formidle viden om, hvordan nanopartikler kan anvendes sikkert på arbejdspladserne.
- Nanoteknologi er rigtig mange ting. Det bliver brugt mange steder. Dér hvor vi ser, der kan være potentielle risici, det er dér, hvor der er frie nanopartikler i luften. Det kan være i bygge- og anlæg eller i industri, hvor man bruger nanomaterialer på pulverform, som så blandes op i for eksempel cement eller maling, og hvor der så kan være nogle eksponeringer, fortæller professor Ulla Vogel fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og leder af det nye Center for nanosikkerhed.
Udviser rettidig omhu
- Nanopartiklerne er meget meget små og nogle af dem udvikler meget mere støv end almindelige produkter gør. Så hvis man ikke bruger personlige værnemidler, kan man indånde mange flere partikler end man ellers ville have gjort, siger Ulla Vogel.
- Fordi partiklerne er meget mindre end de plejer at være, så trænger de også meget dybere ned i lungen, når man indånder dem. Når de når helt ned i den dybe ende af lungen, så bliver de liggende meget længere, fordi lungens anatomi er mest designet til at kunne fjerne større partikler. Så kommer der en reaktion på det, og den reaktion kan så kædes sammen med øget risiko for kræft og hjertekarsygdomme. Så kort fortalt kan vi se, at det udgør et potentielt helbredsproblem. Derfor skal man have styr på eksponering og på, at niveauerne ikke bliver for høje, siger hun.
Vi skal udvise rettidig omhu
Ulla Vogel fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og leder af det nye Center for nanosikkerhed fortæller, at vi omgås rigtig mange farlige stoffer i arbejdsmiljøet.
- Alfa og omega er at gøre det ordentligt. Vi har jo haft en række eksempler historisk set, hvor man har været for sen med at se, at der var helbredseffekter. Asbest er ét eksempel. Organiske opløsningsmidler i farve- og lakindutrien et andet. Så jeg synes det er utrolig positivt, at vi allerede nu er klar over, at her skal vi nok regulere specifikt på nanoområdet og på den måde kan udvise rettidig omhu, lyder det fra professoren for nanosikkerhed.