23948sdkhjf

Udbredt professionel brug af ulovlig algegift

Miljøstyrelsen griber nu ind over for de professionelle tagrensere, der bliver ved med at bruge ulovligt middel
Selv om de burde vide bedre, er der mange professionelle tagrensnings-firmaer, der bliver ved med at bruge ulovlige giftstoffer, når de skal fjerne alger fra husejernes tage. Og det får nu Miljøstyrelsen til at gribe ind med hårdere metoder. Først med øget information og derefter med kontrolbesøg, som kan ende med en politianmeldelse.

- Det er desværre udbredt, at der bliver anvendt midler til algerensning af tage, der slet ikke må bruges til algerensning, da de både er meget dårlige for miljøet i forhold til naturen på egen grund og hos naboerne. Og endnu værre er det stoffer, der er skadelige for vores vandmiljø, så vi er nødt til at gribe ind, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen, Niels Bukholt, til Licitationen.

Burde vide bedre

Niels Bukholt undrer sig, over at de professionelle tagrenser-firmaer bruger de ulovlige stoffer.

- De burde vide bedre, da reglerne på området er meget klare. Men det viser sig desværre stadig, at mange ikke følger reglerne. Og der er nok nogle, der ikke ved bedre, selv om de burde, men der er desværre nok også nogle, der gør det, selv om de ved bedre, siger han.

Miljøstyrelsen har allerede reageret på flere konkrete indberetninger, der har observeret brug af de ulovlige midler.

Miljøstyrelsen tager nu kontakt til alle landets omkring 250 tagrensere for at præcisere reglerne, så de ikke er i tvivl om, hvordan Kemikalielovens spilleregler er.

Kun et lovlig produkt

Ifølge loven må alger på eksempelvis hustage og havemøbler kun fjernes med produkter, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

I øjeblikket er kun et enkelt produkt godkendt til det formål, og det hedder Algefri N.

Samtidig betyder reglerne, at firmaerne i deres markedsføring på hjemmesider og lignende ikke må give kunderne det indtryk, at algebekæmpelse kan klares med almindelige produkter til tagrensning, hvilket nogle firmaer gør i deres markedsføring.

Miljøstyrelsen vil nu udbrede informationen på området. Efter det vil den følge op med en kontrolkampagne for at sikre, at reglerne overholdes. Og hvis styrelsen på kontrolbesøget opdager firmaer, som bruger ulovlige midler til at fjerne alger med, kan det ifølge Niels Bukholt ende med en politianmeldelse af firmaerne.

Ikke fuldt overblik

Miljøstyrelsen har ikke det fulde overblik over mængden af anvendte kemiske midler i forbindelsen med algefjerning i Danmark, da en lang række af producenterne ikke har ønsket at oplyse deres salgstal af konkurrencehensyn.

Og det er svært at opgøre, om midlerne også bruges på andre områder end alge på tage.

Men de oplysninger, de har fået, viser et årligt salg af midler på omkring 1.110.000 liter fra 13 producenter. Heraf er der oplysninger om salg på 950.000 liter fra en enkelt producent, der ikke har kunnet udskille hvor stor en del af mængden, der anvendes til murværk og tage fra andre desinfektionsfunktioner.

Udelades denne mængde er opgørelsen på omkring 160.000 liter. Styrelsen kan dog ikke udelukke, at også denne angivelse indeholder en delmængde, der er anvendt på træværk, fliser og andet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172