23948sdkhjf

Utopien Store Bededag

Forud for morgendagens forårsfridag, Store Bededag, viser flere analyser, at et flertal af danskerne vil beholde dette arbejdsfri åndehul; ikke så meget fordi de er vant til "at gå tur på volden" og spise varme hveder, men en fridag er ikke noget, man bare giver fra sig.

Der er ellers ifølge mange politiske iagttagere lagt op til, at Store Bededag bliver ofret, når trepartsforhandlingerne løber af stabelen, og der skal findes midler til at få danskerne til at arbejde mere.

Det er nævnt, at hvis Store Bededag sløjfes, vil det svare 9.000 ekstra på arbejdsmarkedet. Men et er teori, noget andet praksis. Man kunne forledes til at tro, at politikerne lider af mangel på hukommelse. Det tyder i hvert fald på, at visse har glemt danskerne reaktion på indførelsen af den såkaldte "karensdag", hvor danskerne selv skulle betale første sygedag.

Den blev indført ved lov i 1982, men blev fjernet igen tre år efter, ikke mindst fordi mange, når de nu selv skulle betale, tog nogle ekstra "sygedage" for at få noget for pengene. På samme måde må det forventes, at danskerne protesterer ved at "tage sig betalt" for at skulle arbejde på Store Bededag. Det kræver blot, at de holder en "sygedag" en anden fredag.

Skal danskerne arbejde mere, er der kun tre håndtag at skrue på.

Ÿ For det første at øge incitamentet hos modtagere af overførselsindkomster til at arbejde ved enten/eller, måske både/og, at sætte ydelserne ned og forhøje beskæftigelsesfradraget.

Ÿ For det andet ved at sænke/fjerne topskatten, så det bedre kan betale sig at yde en ekstra indsats for ganske almindelige indkomster. Og en sådan skattenedsættelse skal finansieres ved offentlige besparelser, så der frigøres penge til forbrug og dermed skabelse af flere arbejdspladser i den private sektor.

Ÿ Endelig kunne politikerne for det tredje beslutte at fjerne den betalte frokostpause for de offentligt ansatte svarende til cirka 40.000 arbejdspladser.

Der er ikke tid til snuptags- og lappeløsninger, som at skulle arbejde på Store Bededag. Der skal helt andre midler til for at få danskerne til at yde den ekstra indsats på arbejdsmarkedet, der bliver brug for, når der er færre til at forsørge flere.

Og så kunne man i øvrigt ønske sig, at regeringen ikke for at forsørge verdens største offentlige sektor opfinder flere nye og tåbelige afgifter, der betyder færre arbejdspladser i den private sektor. Der er brug for det modsatte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11